Israëlische delegatie reist naar Bahrein met eerste commerciële EL AL vlucht

Vandaag reist een Israëlische-Amerikaanse delegatie met een eerste commerciële EL AL vlucht van Tel Aviv naar de hoofdstad van Bahrein, Manama. Daar zal het gezelschap met hun Arabische partners een gezamenlijk communiqué ondertekenen over het aangaan van vreedzame en diplomatieke betrekkingen, zo meldt Axios. Een delegatie uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bezoekt dinsdag voor het eerst Israël voor besprekingen over economische samenwerking.

Bronnen die over de gesprekken tussen de partijen zijn ingelicht, zeggen dat Bahrein heeft gevraagd om voorlopig een gezamenlijk communiqué te ondertekenen, in plaats van een volledig verdrag. De Bahreiners willen geleidelijke vooruitgang en niet zoals de VAE meteen een volledige overeenkomst, vanwege binnenlandse kritiek in Bahrein tegen de normaliseringsbeweging in het land.

Het document dat op zondag zal worden ondertekend is echter een belangrijke stap voorwaarts ten opzichte van de algemene “vredesverklaring” die op 15 september in het Witte Huis werd ondertekend, maar er kan nog niet worden gesproken van een volledig verdrag zoals dat tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten is ondertekend.

Het “gezamenlijke communiqué” zal worden ondertekend door hoge Israëlische en Bahreinse functionarissen, waarbij de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin en afgezant van het Witte Huis, Avi Berkowitz, ook aanwezig zullen zijn bij de ondertekeningsceremonie in Manama op vandaag.

De Israëlische delegatie wordt geleid door adviseur van de Nationale Veiligheidsraad Meir Ben-Shabbat en de directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken Alon Ushpiz.

De overeenkomst zal de volgende principes zal bevatten:

  • Israël en Bahrein zullen volledige diplomatieke betrekkingen aangaan, ambassades openen en ambassadeurs uitwisselen.
  • Beide landen zullen geen vijandige acties tegen elkaar ondernemen en zullen optreden om dergelijke acties op hun grondgebied door derden te voorkomen.
  • Beide landen zullen zich committeren aan coëxistentie en aan onderwijs voor vrede.
  • Israël en Bahrein zullen overeenkomsten ondertekenen over: financiën en investeringen, burgerluchtvaart, toerisme, handel, wetenschap en technologie, telecommunicatie, gezondheidszorg, landbouw, water, energie en juridische samenwerking.

“Het doel van het communiqué is om te beginnen met de uitvoering van de verklaring die in Washington werd ondertekend, het gedetailleerder te maken en de principes van de betrekkingen tussen de landen te definiëren. Het zal als basis dienen voor alle bilaterale overeenkomsten die in de komende maanden moeten worden ondertekend tussen Israël en Bahrein, ‘zei een bron over de plannen.

“Deze tekst is geen formeel verdrag in juridische zin, maar eerder een raamovereenkomst”, aldus een hoge Israëlische functionaris die bekend is met de details van de kwestie. “Dit is de manier waarop Bahrein de afgelopen jaren bilaterale banden zijn aangaan. Vanaf de ondertekeningsceremonie van zondag zullen Israël en Bahrein formele diplomatieke betrekkingen hebben opgebouwd. “

Dinsdag arriveert een delegatie van de VAE in Israël om verder te gaan met het uitwerken van de normalisatieovereenkomst tussen Israël en de VAE. Beide landen zijn verder in het proces en hebben afgesproken de betrekkingen een maand voordat Bahrein volgde, te normaliseren. Dienovereenkomstig hebben Israël en de VAE een gedetailleerder vredesakkoord ondertekend, waarvan wordt aangenomen dat het meer wettelijk gewicht heeft dan de vredesverklaring die met Bahrein is ondertekend.

Vanwege bezorgdheid over het coronavirus mag de VAE-delegatie de luchthaven Ben Gurion niet verlaten en zal dezelfde dag naar huis vliegen.

“Op dit moment ziet het er een beetje ‘touch and go’ uit. Het is mogelijk dat de bijeenkomsten op of dichtbij het vliegveld zal plaatsvinden”, zei minister van Wetenschap en Technologie Yizhar Shai vrijdag tegen radiostation 102 FM in Tel Aviv.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!