Uit angst voor ultraorthodoxe ‘opstand’ mogen kleuterscholen in ‘rode steden’ open

Ter illustratie. Screenshot YouTube

De Israëlische regering onder leiding van premier Netanyahu heeft opnieuw toegegeven aan druk uit de ultraorthodoxe sector. Uit angst voor een burgeropstand in de ultraorthodoxe gebieden met hoge virus besmettings cijfers, heeft men besloten dat kinderdagverblijven, kleuterscholen en kleuterscholen in die ultraorthodoxe gebieden open mogen ondanks dat gezondheidsfunctionarissen daar fel op tegen waren.

Zoals eerder gemeld gaan in heel Israël vandaag, zondag, kinderdagverblijven en kleuterscholen open.

Roni Numa, een voormalige generaal die de officiële inspanningen heeft geleid om de coronaviruscrisis in de ultraorthodoxe gemeenschap aan te pakken, en waarnemend politiechef Motti Cohen, waarschuwden de ministers vrijdag dat het niet mogelijk zou zijn om de sluiting van scholen af ​​te dwingen en voorspeelden rellen en bredere onrust als scholen gesloten zouden blijven, meldde Channel 12.

Numa, het voormalige hoofd van het Centrale Commando van het leger, zei dat veel ultraorthodoxe, of Haredi, basisscholen deze week, in strijd met de bestaande richtlijnen, al waren geopend en dat het sluiten van kleuterscholen waarschijnlijk zou leiden tot verdere schendingen in de gemeenschap.

“Ik ben bang dat vele anderen de regering ongehoorzaam zullen zijn en de komende week open gaan. We hebben het over tienduizenden studenten, ”zei Numa.

“Iedereen die denkt dat het mogelijk is om anders te handelen … wordt uitgenodigd om met mij rond te lopen in [deze gemeenschappen] en mij uit te leggen hoe het mogelijk is om anders te doen”, zei hij.

Numa legde uit dat het toestaan ​​van heropening van kleuterscholen in de hotspots “een deel van de druk zou verlichten” die is opgebouwd in ultraorthodoxe gebieden.

Hoge gezondheidsfunctionarissen verzetten zich tegen de aanbevelingen van Numa en waarschuwden dat het zo snel heropenen van scholen voor jonge kinderen zou leiden tot een heropleving van gevallen.

Channel 13 en Ynet noemden beiden gezondheidsfunctionarissen, waaronder de coronavirus-tsaar van de regering, Ronni Gamzu, die woedend waren over het besluit van het coronavirus-kabinet om ultraorthodoxe scholen te heropenen.

“Er is hier een ernstig probleem en een epidemiologisch risico”, zegt Sharon Alroy Preis, hoofd van de openbare gezondheidsdiensten bij het ministerie van Volksgezondheid, volgens Channel 12.

Ondertussen heeft de met het coronavirus besmette rabbijn Chaim Kanievsky, opdracht gegeven om, tegen de regels in ultraorthodoxe jongensscholen te openen.

In reactie daarop riep premier Benjamin Netanyahu de ultraorthodoxe gemeenschap op om “dit niet te doen” en zich te houden aan de genomen maatregelen.

Of Netanyahu opdracht zal geven tegen deze beslissing op te treden en de scholen te sluiten, is nog maar de vraag, daar zijn regeringscoalitie afhankelijk is van de steun van de ultraorthodoxe partijen.

De coronavirus hotspots die afgesloten blijven, zijn onder meer de steden Bnei Brak, Elad, Beitar Illit, Modiin Illit, Rechasim en verschillende wijken in Jeruzalem. De voortdurende lockdown duurt in ieder geval tot woensdag.

Channel 12 meldde dat het percentage positieve tests in veel van de ultraorthodoxe “rode” gebieden op vrijdag nog steeds hoog was.

In Beitar Illit was het percentage positieve tests 17%; in Elad, 15%; in Modiin Illit, 14%; en in Bnei Brak 11%. Het nationale gemiddelde bedraagt echter 4,5%.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)