Israël gaat langzaam uit lockdown

Gesloten shopping mall in Ir Yamin. Eigen foto

Komende zondag zet Israël een eerste stap om uit de inmiddels zes weken durende lockdown te gaan. Het ‘coronavirus-kabinet’ heeft een lijst opgesteld met beperkingen die worden opgeheven. Wel werd erbij gezegd dat indien het aantal coronabesmettingen weer toenemen, en boven 2000 nieuwe besmettingen per dag uitkomen, het opheffen van beperkingen kan worden stopgezet.

Vanaf komende zondag geldt de beperking tot 1 km van huis niet meer; wordt het toegestaan de huizen van anderen te bezoeken, zolang de beperking op bijeenkomsten worden nageleefd (10 binnenshuis, 20 buitenshuis); heropenen peuterspeelzalen en kinderdagverblijven; mogen klanten bij restaurants afhaalmaaltijden ophalen; bedrijven die geen klanten ontvangen wordt toegestaan ​​om te openen; mogen Israëli’s ​​stranden en nationale parken weer bezoeken; en heropenen het plein bij de Klaagmuur en de Tempelberg onder bepaalde beperkingen.

Voor alle zekerheid zullen vandaag en morgen alle kleuterleidsters in het hele land worden getest op het coronavirus.

Minister van Volksgezondheid Edelstein zei dat Israël niog een lange weg heeft te gaan voordat alle geldende beperkingen zullen zijn opgeheven, en dat dit maanden zal duren”.

Hij voegde daar aan toe dat “het mogelijk is dat het mogelijk is dat het aantal nieuwe besmettingen licht zal gaan stijgen zodra beperkingen worden opgeheven en dat daar scherp op zal worden gelet.”

Op dit moment schommelt het aantal nieuwe besmettingen dagelijks rond 2000 waarbij het reproductiegetal (het meten van de overdracht van de ziekte) op 0,8 staat.

Het percentage personen dat positief test staat net iets boven de 5%.

Alle andere beperkingen in Israël blijven van kracht, zoals het gesloten houden van winkels en shopping malls; scholen blijven gesloten voor kinderen vanaf de leeftijd van 6 jaar; verbod op bijeenkomsten binnenshuis met meer dan 10 personen en buitenshuis met meer dan 20 personen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!