Opnieuw grote demonstraties door heel Israël maar ook meer geweld door Likud aanhangers

Overzicht demonstratie in Jeruzalem. Screenshot Ynet tv.

Anti-Netanyahu demonstranten zijn zaterdagavond op verschillende plaatsen in Israël aangevallen door Likud aanhangers, waarbij pepperspray werd gebruikt en in sommige gevallen hardhandig geweld tegen demonstranten. In bijna alle gevallen werden demonstranten uitgejouwd met de door Netanyahu gebruikte woorden “linkse anarchisten”.

Demonstranten in Tel Aviv, Ramat Gan, Haifa, Kiryat Ata en Jeruzalem werden aangevallen door extreem rechtse activisten die hun steun voor premier Netanyahu niet onder stoelen of banken staken.

Volgens de organisatoren achter de wekelijkse demonstraties tegen premier Netanyahu, demonstreerden door het gehele land 260.000 mensen, waarbij de nadruk zaterdagavond in Jeruzalem en Tel Aviv lag, waar naar verluidt in beide steden tussen de 25.000 en 30.000 mensen tegen Netanyahu demonstreerden.

Onderstaan de demonstratie in Jeruzalem:

Door heel het land stonden weer mensen in straten, op kruispunten en bruggen, waarbij de aantallen van week grote lijken te worden.

In Tel Aviv werd een Wolt koerier gearresteerd voor het met pepperspray bespuiten van demonstranten.

Twee verdachten van 20 en 17 jaar oud uit Bat Yam werden gearresteerd, verdacht van het pepperspuiten van demonstranten vanuit een passerende auto op Yefet Street in Jaffa eerder op de avond.

Ook in Haifa werden drie mensen gearresteerd wegens het spuityen van pepperspray op demonstranten.

In Tel Aviv verscheen ex-politica Tzipi Livni, die beloofde ieder demonstratie aanwezig te zullen zijn “omdat ze niet meer kan toekijken hoe het land kapot wordt gemaakt.”

Bij de demonstratie in Jeruzalem was een opvallende verschijning David Meidan, de man die namens Netanyahu de onderhandelaar tijdens de Shalit deal was.

“Ik heb zes kleinkinderen en ik ben hier om ervoor te zorgen dat ze opgroeien in een hervormde, open en democratische staat die de moeite waard is om voor op te offeren,” gaf Meidan als reden voor zijn aandeel in de demonstratie op.

David Meidan. Screenshot Ynet tv

Veel van de demonstranten waren mensen die nooit eerder demonstreerden met grote groepen activisten met borden in het Hebreeuws en Arabisch. Maar demonstranten die met The Times of Israel spraken, zeiden dat iedereen beter zou zijn dan Netanyahu, zelfs de rechtse politicus Naftali Bennett, die de afgelopen weken sterk is gestegen in de peilingen.

“We zijn Netanyahu zat”, was de veel gehoorde klacht. “Hij heeft ons naar de afgrond geleid met zijn slechte beleid tegen het coronavirus en zijn politieke overleven belangrijker te maken dan de gezondheid van de inwoners van Israël,” is wat de meeste demonstranten zeiden.

Ook verwijten veel demonstranten hem dat hij geen premier kan blijven nu de datum waarop zijn rechtszitting begint dichter bij komt.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!