Honderden ultraorthodoxe scholen openden ondanks uitdrukkelijk verbod

School in Beitar Illit die open is gegaan. Screenshot KAN nieuws

In ultraorthodoxe wijken en steden gingen vandaag, zondag, honderden ultraorthodoxe scholen open ondanks een uitdrukkelijk verbod en verzoeken van premier Netanyahu dit niet te doen. Het betreft voornamelijk scholen in zogenaamde ‘rode steden’ waar nog sprake is van een hoog besmettings gevaar en veel virus besmettingen.

De scholen deden dit na een uitspraak van de met het coronavirus besmette rabbijn Chaim Kanievsky, een toprabbijn in de chassidische Litouwse ultraorthodoxe gemeenschap in Israël.

Hij had eerder de jongensscholen in het Haredi Talmud Torah-systeem opdracht gegeven om zondag te heropenen, ondanks regels die scholen verbieden om vanaf de eerste klas open te gaan.

Het heropenen van deze scholen wordt gezien als een grootschalige rebellie tegen de regering van premier Netanyahu, waarbij sommige inwoners van Bnei Brak hun woede tegen de premier uitten en zeiden dat ze zich zullen aansluiten bij de wijdverbreide protesten die hem oproepen om af te treden.

Volgens schattingen gaat het om 60.000 leerlingen die nu als potentiële virus verspreiders worden gezien waardoor het nog moeilijker zal worden in dez ‘rode steden en wijken’het virus onder bedwang te krijgen.

Coronavirus tsaar Ronni Gamzu gaf zaterdagavond tijdens een televisietoespraak een specifieke waarschuwing aan de Haredi-gemeenschap en drong er bij ultraorthodoxe gemeenschappen op aan geen scholen te openen.

“Het openen van het onderwijssysteem in strijd met de voorschriften is gevaarlijk en in strijd met de wet”, zei hij.

Het is dus tegen dovemansoren gezegd en van uit de politiek wordt er nu opgeroepen de miljoenen Shekels aan subsidie die die scholen ontvangen, in te trekken.

Hoewel veel politici zich bij deze oproep hebben aangesloten, zal het er in de praktijk niet van komen, omdat premier Netanyahu weet dat hij dan de steun van de ultraorthodoxe partijen aan zijn regering verliest.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!