Israëlische onderzoeker: “COVID-19 schaadt het sperma waardoor onvruchtbaarheid kan ontstaat”

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Israëlische artsen concluderen na onderzoek dat COVID-19 het sperma van patiënten kan schaden, waardoor een vorm van onvruchtbaarheid kan ontstaan.

Professor Dan Aderka van het Sheba Medical Center zei dat de kwaliteit van het sperma bij mannen die een milde vorm van het virus hebben gehad, hetzelfde bleef, maar dat bij mannen die een matige of ernstige vorm van het coronavirus hebben gehad de kwaliteit van het sperma met ongeveer 50% afnam.

Nadat mannen een maand na herstel werden getest bleek dat deze mannen een gemiddelde vermindering van ongeveer 50% van het aantal zaadcellen per milliliter, het totale volume van het ejaculaat en de beweeglijkheid van het sperma, voorkwam.

Volgens Aderka moeten artsen het sperma van herstelde patiënten maandenlang controleren om meer te weten te komen, en hij van plan is dat ook te gaan doen, omdat hij zich zorgen maakt over de onvruchtbaarheidsproblemen die hierdoor kunnen ontstaan, niet alleen voor de korte terijn maar ook permanent.

Na het uitvoeren van wat wordt beschouwd als de meest uitgebreide analyse van de verschillende onderzoeksprojecten die over de hele wereld zijn uitgevoerd naar sperma en COVID-19, trok hij zijn conclusie om te beoordelen wat er momenteel bekend is. Hoewel zijn analyse nog niet door vakgenoten is beoordeeld, is dat wel het geval bij de meer dan 40 onderzoeken waarnaar hij verwijst, die het sperma van honderden mannen omvatten.

‘We weten nog niet of deze effecten omkeerbaar zijn, maar we weten wel dat andere ziekten uit de coronavirusfamilie, zoals de bof en SARS, een langdurig effect hebben gehad op de vruchtbaarheid van mannelijke patiënten. Voor 20% van de volwassen mannelijke bofpatiënten is er onvruchtbaarheid, totaal verlies van vruchtbaarheid, dus we weten dat virussen zo’n impact kunnen hebben,” voegde Ardena eraan toe.

Hij merkte op dat tijdens en na infectie het virus wordt aangetroffen in het sperma van sommige patiënten, maar zei dat dit niet betekent dat het seksueel kan worden overgedragen en zei dat al het bewijs momenteel suggereert dat dit niet kan.

Op de vraag of er stappen zijn die mannen kunnen nemen om hun vruchtbaarheid tijdens de pandemie te beschermen, zei hij dat het dragen van een mondkapje helpt, omdat er dan een kleinere virale lading het lichaam binnendringt, en hoe kleiner de virale lading, hoe groter de kans dat het immuunsysteem het virus kan verslaan terwijl het zich nog in het milde stadium bevindt en met minimale impact op sperma.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!