Geweld bij beëindiging ultraorthodoxe trouwpartij door politie

Screenshot Channel 13

De politie in Givat Ze’ev, net ten noorden van Jeruzalem, beëindigde een ultraorthodoxe bruiloft die werd bijgewoond door meer dan 60 gasten, in strijd met de regels waarbij 20 het maximum is. Maar dat liep uit de hand en er ontstonden vechtpartijen met de politie, met als gevolg dat de ultraorthodoxe politici nu boos zijn, en zelfs premier Netanyahu zich ermee bemoeit om de ultraorthodoxe politici aan zijn zijde te houden.

Videobeelden van het incident tonen een man met een bebloed gezicht die wordt weggeleid door de politie, en een andere man die uitgestrekt op de grond ligt terwijl de grenspolitie met geweren over hem heen staat en talloze familieleden huilend en gillend te horen zijn.

Bodycamera beelden van de politie laten zien dat de familieleden en hun gasten steeds vijandiger werden tegenover de politie en dat de politie blijkbaar fysiek werd aangevallen.

Volgens de politie viel de gastvrouw van de bruiloft politiepersoneel aan, toen zij vervolgens werd gearresteerd, probeerde de rest van de familie dit te voorkomen.

Verschillende ultraorthodoxe politici, waaronder Shas-voorzitter en minister van Binnenlandse Zaken Arye Deri, veroordelen het optreden van de politie en eisen dat de gebeurtenissen worden onderzocht.

Premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat hij met minister van Openbare Veiligheid Amir Ohana over het incident heeft gesproken en dat er een onderzoek zal volgen.

“Het optreden van de politie van vandaag is een boodschap voor al degenen die met zo’n brutaliteit deelnemen aan evenementen,” zei coronavirus tsaar Ronni Gamzu. “Dit soort handhaving zal doorgaan, we tolereren zulke grote bijeenkomsten en massale bruiloften niet en we zullen de dingen die we in juli en augustus hebben gezien zich niet laten herhalen. Ik weet dat het moeilijk en ingewikkeld is, maar het spijt me niet zo erg. voor de reactie van de familie, ‘voegde hij eraan toe. “Iedereen die op dit moment een bruiloft initieert, moet er rekening mee houden dat ze op alle niveaus levens in gevaar brengen.”

Even later verontschuldigde hij zich voor de opmerkingen, volgens een bericht op Channel 12 , nadat er tegen zijn uitspraken was geprotesteerd, zeggende: “Ik neem mijn opmerking terug die was gemaakt met slechts gedeeltelijke en verkeerde informatie. Ik roep op om terughoudend te handelen, maar ook vastbesloten om besmetting te beteugelen.” Bronnen zeggen dat hij dit moest zeggen in opdracht van premier Netanyahu uit angst dat de ultraorthodoxe partijen hun steun aan hem intrekken.

Shas-leider Areyeh Deri zei: “De gebeurtenis bij Givat Ze’ev moet worden onderzocht. Ondanks de woede smeek ik het publiek om de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid te volgen. Ik ben net zo geschokt als iedereen na het zien van de beelden van deze gebeurtenis, wat een gelukkige bruiloft had moeten zijn en aan het einde daarvan krijgen we bloedige foto’s, ‘waarop politieagenten met geweren familieleden naar buiten leiden’.

Later op de avond, toen de rust was weergekeerd, vond de bruiloft alsnog plaats.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!