Hoe komt het dat er zoveel veganisten in Israël zijn?

Screenshot YouTube

Met World Vegan Day op 1 november zal de World Vegan Month van start gaan, gericht op het verhogen van de bewustwording van de gezondheids-, milieu- en dierenmishandeling kwesties die betrokken zijn bij de productie van vlees, zuivelproducten, vis, eieren, leer, wol en andere producten afkomstig van levende wezens.

“Tientallen activisten in Engeland, Brazilië, Australië en India de afgelopen dagen contact met Omri Paz opgenomen voor overleg, zegt hij tegen ISRAEL21C, nadat hij in 2012 Vegan Friendly oprichtte om de veganistische levensstijl in Israël te promoten en te verbeteren.

Verwijzend naar de laatste statistieken dat 5% van de Israëli’s veganistisch is, 4% vegetarisch en 8% flexitarisch (semi-vegetarisch), zegt Paz dat “We worden beschouwd als het meest veganistische land ter wereld, er gebeuren hier dingen eerder dan op andere plaatsen.”

Domino’s Pizza, dat Israël koos om zijn allereerste zuivelvrije pizza’s te testen na een Vegan Friendly Facebook-campagne in 2013, sponsorde bijvoorbeeld in oktober 2014 ‘ s werelds grootste veganistische festival dat in Israël werd georganiseerd.

Op dit moment verschijnt het Vegan Friendly-logo bij 1.500 Israëlische eetgelegenheden en op 6.500 producten, waaronder Adidas nieuwe leervrije schoenen, die ook in Israël debuteerden.

Adidas introduceerde zijn nieuwe veganistische schoenen in Israël. Foto met dank aan Vegan Friendly

Een ander voorbeeld is deze tv reclame van een stel in een supermarkt om vlees te kopen voor een maaltijd. De vrouw weigert een bevroren pakket en vraagt ​​de slager om extra vers lamsvlees. Een glimlachende assistente komt tevoorschijn en overhandigt de verbijsterde vrouw een knuffelig levend lam

“Wil je het gehakt of verpakt?” vraagt ​​hij, en het is duidelijk dat ze dat lam niet zal eten.

35 procent van de Israëlische bevolking zag deze tv reclame van de Israëlische non-profitorganisatie Vegan Friendly. Uit een onafhankelijk onderzoek bleek dat ongeveer 150.000 Israëli’s zeiden de advertentie hen had beïnvloed om het consumeren van vlees te stoppen of te verminderen.

De commercial werd door veganistische activisten in het buitenland vertaald in talen als Kantonees, Hindi, Frans, Italiaans, Spaans en Portugees.

“Sinds augustus 2019 kwamen er elke maand ongeveer 50 nieuwe bedrijven bij die werden gecertificeerd als ‘veganistisch vriendelijk’ of 100% veganistisch”, zegt Paz.

Zelfs tijdens de huidige coronavirus pandemie groeit het aantal. De Giraffe restaurants keten met negen restaurants is een van de laatsten die een veganistisch menu hebben toegevoegd.

Daarnaast zijn er meer dan 30 bedrijven – waaronder Microsoft Israel, AppsFlyer en Helen Doron ESL-leercentra – die zich hebben zich aangesloten bij het nieuwe certificeringsprogramma van Vegan Friendly voor de werkplek.

Dit houdt in dat deze bedrijven zich ertoe verbinden om veganistische opties te bieden in hun keukens, cafetaria’s, evenementen buiten de locatie, geschenken voor werknemers en zelfs kantoorinrichting (geen leer). “En de essentie van het bedrijf kan niet iets zijn dat dieren uitbuit”, voegt Paz toe.

Maar hoe komt het dan dat Israël de onofficiële veganistische hoofdstad van de wereld is geworden?

Volgens Paz komt dat doordat door de combinatie dat Israël een klein land is met een sterke sociale media; een cultuur die mensen aanmoedigt om hun mening te geven; en “echt effectieve veganistische organisaties met revolutionaire campagnes.”

De meerderheid van de Israëlische veganisten noemt morele redenen als motivatie, voegt Paz toe.

“Ook zijn de joodse waarden een factor,” gelooft professor Richard Schwartz, president van de in Israël gevestigde interreligieuze Vereniging van Ethische en Religieuze Vegetariërs.

“We worden verondersteld een licht te zijn voor de naties”, zegt Schwartz, auteur van boeken waaronder: Vegan Revolution: Saving Our World, Revitalizing Judaism .

“Diergerichte diëten zijn in strijd met en in tegenspraak met Joodse mandaten om de menselijke gezondheid te behouden, het welzijn van dieren te beschermen, het milieu te beschermen, hulpbronnen te sparen, hongerige mensen te helpen voeden en vrede na te streven”, vertelt hij aan ISRAEL21c.

Schwartz voegde daaraan toe “Ik hoop dat mensen zich meer bewust worden van de negatieve gezondheidseffecten van dierlijke producten, hoe dieren worden behandeld in de vlees- en zuivelindustrie, hoe dierlijke landbouw bijdraagt ​​aan klimaatdreigingen en honger en armoede in de wereld, en het feit dat deze vreselijke pandemie is het gevolg van mishandeling van dieren, evenals de Mexicaanse griep, vogelgriep en SARS.”

“Het lijdt geen twijfel dat Israël een wereldleider is op het gebied van veganisme”, zegt de recent naar Israël geëmigreerde Jessica Sandler, een adviseur van People for the Ethical Treatment of Animals ( PETA ) en zijn voormalige VP voor regelgevende testen

“Het heeft niet alleen het hoogste aantal veganisten ter wereld per hoofd van de bevolking en een leger dat veganistische maaltijden, kleding en laarzen levert aan zijn burger-soldaten. Israël staat op de tweede plaats na de VS wat betreft lab-gebaseerde vlees- en zuivelstartups en de premier heeft onlangs een dierenactivist aangesteld als adviseur voor dierenaangelegenheden. “

Wilt U meer weten hoe Israël een belangrijke bron is van alternatieve proteïne-O&O, waaronder plantaardig vlees, eieren en zuivelanalogen, evenals gekweekt (in het laboratorium gekweekt) vlees, Klik dan hier .

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!