Opperrabbijn Jacobs vind schuldbekentenis kerken onnodig

Nederlandse opperrabbijn Binyomin Jacobs in Herinneringscentrum Westerbork, 14 mei 2017. Foto Cnaan Liphshiz

Zes Nederlandse kerken gaven een paar dagen geleden, een wat zij noemden, schuldbekentenis uit omdat ze niet meer hadden gedaan tijdens de Holocaust om Joden te redden.

De Nederlandse opperrabbijn Binyomin Jacobs vertelde de nieuwssite van het CIP en JTA dat hoewel hij het gebaar van de Protestantse Kerk van Nederland en vijf andere kerkelijke organen ‘waardeert’, hij het niet nodig vindt. “Kinderen hoeven de schuld van hun ouders niet te belijden of er verantwoordelijkheid voor te nemen”, zei Jacobs.

“We hebben gefaald in ons uit te spreken en te zwijgen, in daden en passiviteit, in houding en gedachten”, volgens een verklaring afgelopen woensdag van de Protestantse Kerk van Nederland, de op een na grootste kerk van het land met 1,6 miljoen leden. De verklaring zei ook dat de kerk “ondubbelzinnig wil erkennen dat de kerk de grond heeft voorbereid waar het zaad van antisemitisme zou kunnen groeien”, meldde het Reformatorisch Dagblad .

Dat gevoel kwam terug in een aparte verklaring van vijf andere protestantse kerken: de christelijk-gereformeerde kerken, de gereformeerde vereniging in de protestantse kerk in Nederland, de gereformeerde kerken in Nederland (bevrijd), de Nederlandse gereformeerde kerken en de herstelde gereformeerde kerk.

De verklaringen kwamen vóór de 9e verjaardag van de Kristallnacht-pogroms van 1938.

Driekwart van het Nederlandse jodendom stierf in de Holocaust, het hoogste sterftecijfer in bezet West-Europa.

Veel burgers, evenals de Nederlandse politie en spoorwegen, werkten actief samen met hun nazi-vrienden om Joden op te pakken en te deporteren naar vernietigingskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!