Boeren uit de Emiraten willen Israëlische technologie om hun gewassen te besproeien

De watersensor van CropX. Screenshot YouTube

De in Netanya gevestigde landbouwtechnologie-startup CropX Technologies ontvangt na de ondertelening van de Abraham akkoorden, talloze telefoontjes en e-mails uit de Emiraten, terwijl dat slechts een paar maanden geleden nog verboden terrein was voor Israëli’s.

“CropX krijgt veel vragen van geïnteresseerde landbouwbedrijven en investeerders”, zegt Tomer Tzach, CEO van CropX,, vanwege ons product dat het eenvoudig maakt om ondergrondse sensoren te installeren die vocht en andere bodemeigenschappen volgen. “De VAE-markt is erg relevant voor CropX en heeft het potentieel om de derde grootste markt van CropX te worden.”

De sensoren van het bedrijf slaan de gegevens op en analyseren deze in de cloud en informeren boeren via telefonische waarschuwingen wanneer ze hun velden moeten besproeien, waardoor grote hoeveelheden water worden bespaard, een mogelijke game-changer voor het uitgedroogde Golflandschap.

De ervaring van CropX laat zien hoe de door de VS bemiddelde overeenkomst met de VAE kansen opent voor Israëlische technologiebedrijven die zich richten op water en landbouw. De waterhongerige en zich snel ontwikkelende Golfregio wil graag investeringsmogelijkheden vinden en de eigen landbouwsector verbeteren.

“Droge klimaatlandbouw is een gebied waarin Israël uitblinkt, en we zien een zeer mooie toekomst voor Israëlische bedrijven in de regio”, zegt Dorian Barak, oprichter van de UAE-Israel Business Council, die handel en economische samenwerking bevordert. “Over het algemeen biedt de VAE een enorme kans voor het Israëlische bedrijfsleven, en exportgerichte bedrijven in het bijzonder.”

Het Israëlische ministerie van Economische Zaken schat dat de export naar de VAE in totaal tussen de $ 300 miljoen en $ 500 miljoen per jaar zou kunnen bedragen, en bedrijfsleiders in beide landen zeggen dat ze elkaar op veel gebieden goed aanvullen.

In de olierijke Emiraten “heeft het financiële kapitaal het menselijk kapitaal ver overtroffen”, legt Sabah Al-Binali, nieuw aangesteld hoofd van Gulf Region voor OurCrowd, een in Jeruzalem gevestigd aandeleninvesteringsplatform, uit. Maar Israël heeft de tegenovergestelde situatie, zei hij. “Elk van deze markten wil wat de andere heeft”, zei hij. “Je hebt eigenlijk een natuurlijke fit.”

Wat CropX betreft, noemt Tzach het klimaat in de VAE, met heel weinig regen en een landschap gedomineerd door woestijnen, als omstandigheden waarin de technologie van het bedrijf een verschil kan maken.

De VAE probeert zijn landbouwsysteem te moderniseren en zijn afhankelijkheid van import, die ongeveer 80% van zijn voedsel vertegenwoordigt, te verminderen. Het CropX-systeem, waarmee veel gebruikers hun watergebruik tot 50% kunnen verminderen en tegelijkertijd de opbrengst kunnen verhogen, zou de VAE en andere landen in de regio kunnen helpen om dergelijke doelen te bereiken, zei Tzach.

“Het product van CropX is zeer relevant voor de huidige behoeften en uitdagingen” van de Golfstaten, “en voor de VAE in het bijzonder, omdat het boeren helpt efficiënter te worden en aanzienlijke hoeveelheden water, landbouwchemicaliën, energie en handarbeid te besparen,” zei Tzach . De landbouwsector van de VAE heeft de afgelopen jaren tekenen van modernisering laten zien, waarbij ongeveer 90% van de boeren nu moderne irrigatiesystemen gebruikt in plaats van rijen gewassen met water te overspoelen – een lange tijd een traditionele, maar meer verkwistende praktijk.

De VAE ontwikkelt ook zijn eigen AgTech-sector, waarbij de regering vorig jaar $ 272 miljoen aan financiering en belastingvoordelen voor onderzoek en ontwikkeling heeft toegezegd.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!