Aantal nieuwe besmettingen in Israël naar hoogste niveau in een maand

Mobiele teststraat. Screenshot Channel 13

Op het moment dat honderdduizenden scholieren uit de klassen 5 en 6 na maanden thuis zitten weer naar school gaan, maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat maandag 943 nieuwe coronagevallen zijn vastgesteld, waarbij 1,8% van de tests positief was.

De laatste keer dat het aantal dagelijkse gevallen op een vergelijkbaar hoog niveau lag, was 22 oktober.

Er zijn nu 8791 actieve coronagevallen waarvan er 275 in ernstige toestand verkeren, met 120 van hen die zijn aangesloten op beademingsapparatuur. Nog eens 72 patiënten verkeren in matige toestand, terwijl de rest milde of geen symptomen vertoonde. Het dodental bedraagt 2811.

Terwijl de regering doorgaat met de heropening van het land na de tweede lockdown, zijn deze cijfers opnieuw een aanwijzing dat de verspreiding van het virus aan het toenemen is.

De transmissiesnelheid (het R-cijfer) steeg in de laatste dagen van oktober voor het eerst sinds een nationale lockdown eerder in de maand werd teruggedraaid tot boven de 1, en bleef stijgen om begin november weer licht te vertragen. De dinsdag vrijgegeven cijfers, die zijn gebaseerd op nieuwe casusnummers van 10 dagen eerder vanwege de incubatietijd van het virus, lieten zien dat het cijfer nu op 1,07 staat.

Een transmissiesnelheid van meer dan 1 geeft aan dat het coronavirus zich exponentieel begint uit te breiden.

Een militaire coronavirus-taskforce herhaalde dinsdag haar waarschuwing dat er een toename is van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames en het aantal patiënten in ernstige toestand. In het rapport werd opgemerkt dat deze cijfers geen verband hielden met testpercentages en een teken waren dat het virus zich aan het verspreiden is.

Het coronakabinet had in eerste instantie besloten dat de lockdown-exit alleen mag beginnen als de transmissiesnelheid onder de 0,8 ligt. Volgens het plan van het ministerie van Volksgezondheid zouden de terugdraai maatregelen moeten worden stopgezet als het cijfer stijgt. De regering heeft die maatstaf echter genegeerd en gaat door met versoepelende beperkingen.

Juist het tegen de adviezen van de experts ingaan door de regering heeft gezorgd dat Israël in oktober in de tweede lockdown terechtkwam.

Het zal dan ook geen verrassing zijn indien het land binnen een paar weken in een derde lockdown gaat en ministers weer zullen zeggen “dat ze hier niets aan kunnen doen en erdoor verrast zijn”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!