Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken in Israël aangekomen

Minister van Buitenlandse Zaken van Israël Gaby Ashkenazi (L) en zijn Bahreinse collega Al-Zayani. Screenshot video.

Met Gulf Air flight GF972, een verwijzing naar Israëls landnummer, landde vanmorgen op Ben Gurion Airport voor het eerst een grote delegatie uit Bahrein onder leiding van de minister van Buitenlandse Zaken, Abdullatif bin Rashid Al-Zayani.

Na gesprekken met zijn Israëlische ambtgenoot Gaby Ashkenazi en een ontmoeting met president Rivlin, zal Al-Zayani aan het eind van de middag een trilaterale bespreking hebben met premier Netanyahu en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo.

De delegatie van Al-Zayani – waaronder verschillende hoge ambtenaren, waaronder een vice-minister van Buitenlandse Zaken, het hoofd van de burgerluchtvaart van Bahrein en enkele journalisten – werd op de luchthaven begroet door minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi.

In een privégesprek voordat ze de auto instapten vertelde Ashkenazi zijn Bahreinse tegenhanger dat hij erg enthousiast was om hem in Israël te verwelkomen. ‘Het is een historisch bezoek’, zei hij.

“Voor ons is dit een bijzondere, je mag wel zeggen ‘dramatische’ gebeurtenis”, zei een Israëlische diplomaat die zich bezighoudt met de betrekkingen met de Golfstaten dinsdag. “Er is veel enthousiasme van hun kant om hun samenwerking met ons te bevorderen – in bijna alle gebieden”, voegde hij eraan toe, erop wijzend dat tijdens het bezoek van Al-Zayani de Arabische Golfstaat en Israël een aantal bilaterale overeenkomsten zullen ondertekenen, waaronder op het gebied van van luchtvaart en technologische samenwerking.

‘Zoiets gebeurt niet elke dag’, voegde de diplomaat eraan toe. “Er zit een enorm economisch potentieel in onze banden met de VAE en Bahrein. Velen hier op het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben meer dan 15 jaar aan deze banden gewerkt en zijn nu begrijpelijkerwijs blij dat ze er eindelijk openlijk over kunnen praten. Het bezoek van woensdag door de Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken is het hoogtepunt van deze inspanningen en mag niet als vanzelfsprekend worden beschouwd.”

Het staatspersbureau BNA van Bahrein zei maandag dat het bezoek “de sterke en permanente positie van Bahrein ten gunste van het vredesproces zou bevestigen” en gericht zou zijn op “de economische kansen en bilaterale overeenkomsten met Israël”.

Al-Zayani is tot op zekere hoogte het gezicht geweest van het normalisatieproces van Bahrein met Israël. Hij ondertekende de zogenaamde Abraham-akkoorden en een “Verklaring van Vrede” met Israël tijdens de ondertekeningsceremonie van 15 september in het Witte Huis.

Na zijn gesprekken met Pompeo en Netanyahu zal Al-Zayani nog een ontmoeting hebben met Ashkenazi voordat hij rond 22.30 weer terugvliegt naar Bahrein.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!