Broer Libanese kandidaat premier ziet kans voor vrede met Israël

Bahaa Hariri. Screenshot video.

Bahaa Hariri, de miljardair-zoon van wijlen Libanese premier Rafik Hariri, en broer van de kandidaat premier van Libanon, Saad Hariri vertelde de Axios-website dat hij vindt dat Libanon en Israël hun grensgeschillen moeten oplossen en naar een vredesakkoord moeten streven.

Israël en Libanon zijn vorige maand door de VS en de VN bemiddelde gesprekken gestart om hun betwiste maritieme grensgeschillen op te lossen, waardoor beide landen nieuwe gasvelden in de Middellandse Zee kunnen ontwikkelen na een aantal grote vondsten in de afgelopen jaren.

“Dit is positief voor Libanon, maar we moeten ervoor zorgen dat het Hezbollah geen adempauze geeft”, zei Bahaa Hariri in een interview met de nieuwssite Axios in een Zoom gesprek dat dinsdag werd gepubliceerd, verwijzend naar de door Iran gesteunde terreurgroep.

Hoewel hij de diepgewortelde problemen tussen Israël en Libanon erkende, zei Hariri dat deze moesten worden opgelost om vrede te bereiken.

“Ik wil dat mijn kinderen in vrede leven, niet in oorlog”, zei hij.

Bahaa Hariri is niet de eerste vooraanstaande Libanees die geluiden van vrede laat horen.

In augustus liet de Libanese president Michel Aoun doorschemeren dat vredesbesprekingen met Israël mogelijk waren, maar zei dat er problemen waren tussen de landen die als eerste moeten worden opgelost. 

Zijn dochter Claudine Aoun, een bekende Libanese publieke figuur, zei later dat ze ook open stond voor vrede met Israël, maar benadrukte dat eerst aan bepaalde voorwaarden moet worden voldaan.

In een deel van het maandag gepubliceerde interview waarschuwde Hariri zijn broer om geen regering te vormen met de terreurgroep Hezbollah, waarbij hij zei dat een dergelijke stap de regionale en internationale steun voor zijn land zou belemmeren, aangezien het zichzelf uit een economische en politieke crisis probeert te trekken. .

“Voor mij is het duidelijk dat iedereen die een regering vormt die onder de controle van Hezbollah staat, niet het juiste doet”, zei Hariri.

“Ik denk dat het vormen van een regering met Hezbollah een grote vergissing is,” zei hij.

Bahaa Hariri, een miljardair-zakenman die al enkele jaren buiten Libanon heeft gewoond, is in het verleden buiten de politiek gebleven, maar heeft recentelijk burgerrechtengroeperingen gesteund die hervormingen van het politieke systeem van Libanon eisen, meldde Axios.

“Hezbollah en de krijgsheren en al degenen die hen steunen, hebben een punt van mislukking bereikt waar geen terugkeer mogelijk is en ze moeten een stap opzij zetten en mensen toelaten met een zuivere geschiedenis”, zei Hariri.

“Hezbollah heeft intern en extern veel schade aangericht aan Libanon”, voegde hij eraan toe. “Ze zijn erin geslaagd om in 15 jaar Libanon te breken. Hezbollah en hun trawanten slagen erin een imperium neer te halen. Hun mislukking is enorm. “

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)