De vorige maand gevonden Hamas aanvalstunnel was de diepste ooit (video)

Binnen in de Hamas tunnel. Foto IDF woordvoerders eenheid

De Hamas-terreurtunnel die vorige maand door de IDF werd ontdekt en die zich enkele tientallen meters onder Israëlisch grondgebied uitstrekte in de buurt van het Kissufim-woud, was de diepste tunnel ooit gegraven, deelde de IDF donderdag mee.

Hoewel het leger niet zeker zegt te weten wat het doel was, gelooft het dat de tunnel bedoeld was om de ondergrondse barrière te testen en/of om te worden gebruikt voor een grensoverschrijdende inval door de terreurgroep, maar niet noodzakelijkerwijs om Israëlische troepen of burgers te ontvoeren.

De pas onlangs gegraven tunnel was niet een van de 20 terreurtunnels die door Hamas en de Islamitische Jihad werden gebruikt en door de IDF werden vernietigd sinds het einde van de laatste oorlog tussen Israël en Gaza in 2014.

De tunnel die begon in de stad Khan Younis in Gaza werd gevonden nadat het alarmsysteem van het nieuwe ondergrondse barrière systeem afging dat werd gehoord door vrouwelijke soldaten in de Gaza-divisie die de taak hebben om dergelijke geluiden te identificeren.

Net als andere aanvalstunnels die door de groep werden gebouwd, was de tunnel gebouwd met gebogen betonnen platen en vanwege de diepte die hij bereikte, had hij ook een verbeterd zuurstof- en ventilatie systeem. Hij was ongeveer twee kilometer lang en hoewel het militaire deel van de tunnel is afgesloten, zijn ze van plan de resterende route te gebruiken om een ​​aantal experimenten tegen terreurtunnels uit te voeren.

De ontdekking van de tunnel heeft het leger aangemoedigd met betrekking tot het succes van zijn 60 km lange ondergrondse barrière die een systeem van geavanceerde sensor- en bewakingsapparatuur om tunnels te detecteren dat wordt gecombineerd met een 6 meter hoog bovengronds hekwerk. De bouw van de barrière begon in 2017 en zal naar verwachting in maart 2020 klaar zijn.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!