IDF vernietigt Hamas tunnel (video)

Foto IDF woordvoerders Eenheid

Eerder op maandag verbood de IDF zonder enige toelichting boeren op hun land dichtbij de grens met Gaza te werken. Nu blijkt dat de reden een Hamas tunnel te zijn die door de IDF was ontdekt.

Israël begon in 2017 met de bouw van een anti-tunnelbarrière aan de grens met Gaza na voortdurende pogingen van Hamas om via tunnels Israël te infiltreren.

De route van de Hamastunnel. Via IDF woordvoerders eenheid

De investering van bijna 900 miljoen dollar (760 miljoen euro) blijkt goed besteed te zijn. Ondanks het feit dat de barrière nog in aanbouw is, zijn tot op heden ongeveer 20 tunnels ontdekt, waarvan sommige dankzij technologieën die zijn ingezet bij het bouwen van de barrière. Zo ook bij de tunnel waarvan de ontdekking gisteren door de IDF wereldkundig werd gemaakt.

De tunnel infiltreerde in Israëlisch grondgebied vanuit de zuidelijke Gazastrook, vanuit het gebied rond Khan Younis.

De tunnelroute werd ontdekt als onderdeel van voortdurende inspanningen om terreurtunnels te lokaliseren en te neutraliseren. De terreurtunnel passeerde de Sensory Concrete Barrier, de ondergrondse en bovengrondse betonnen barrière vol met sensoren. De tunnel kon onschadelijk gemaakt worden zonder gevaar voor nabijgelegen Israëlische gemeenschappen.

De Sensory Concrete Barrier, die de afgelopen jaren is gebouwd, wordt 65 km lang en zal binnenkort voltooid zijn als de laatste 5 km van de barrière gereed is.

Woordvoerder Hidai Zilberman van het Israëlische leger zei dinsdagavond dat de tunnel een werk in uitvoering lijkt te zijn geweest en ontdekt werd voordat hij klaar was. Met andere woorden, dit is een relatief nieuwe tunnel die de afgelopen jaren is gebouwd, ondanks de bouw van de barrière aan de Israëlische kant van de grens.

Soldaten in afwachting van wat er komen gaat. Foto IDF woordvoerders eenheid

In zijn verklaring specificeerde hij niet wie de tunnel heeft gegraven en gebouwd, maar de IDF herhaalde dat het de terreurgroep Hamas verantwoordelijk houdt als de heerser van de Palestijnse enclave.

Nadat berichten over de ontdekking van de Hamas tunnel openbaar waren gemaakt vuurde Hamas dinsdagavond een raket richting Israël die door de Iran Dome in de lucht werd vernietigd.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)