Eerste regen in Israël (video’s)

Hagel in de zuidelijke Arava Noam Weiss, Society for the Protection of Nature

Eindelijk is het zover en heeft de eerste regen van het winterseizoen Israël bereikt. Nadat zondag de omgeving ten noorden van Eilat te maken kreeg met overstromingen en hagelstenen met een diameter van 3 centimeter, begon het zondagavond laat ook in de rest van het land te regenen.

De meteorologische dienst van Israël maakte zondagavond bekend dat sinds de oprichting van de staat Israël in 1948, alleen 3 andere oktober maanden zo droog zijn geweest als vorige maand: 1948, 1964 1992. Wat al deze jaren gemeen hebben, althans volgens de meteorologische dienst, naast het hete en droge weer, is dat het allemaal jaren waren met daarin Amerikaanse presidentsverkiezingen waarbij de Democratische kandidaat won. Gelukkig worden de Amerikaanse presidentsverkiezingen niet beïnvloed door het weer in Israël.

De regen in het zuiden van Israël was zondag zo hevig dat er sprake was van overstromingen, waardoor de snelweg richting Eilat enige tijd werd geblokkeerd.

Maandagochtend zal het naar verwachting winters zijn met af en toe regen, alhoewel de temperaturen boven de 20°C zullen blijven. Dinsdag zal naar verwachting vergelijkbaar zijn, en woensdagochtend zullen regenwolken samenkomen en worden veel grotere hoeveelheden regen voorspeld – enige tientallen millimeters wordt er gezegd – waardoor plotselinge overstromingen mogelijk zijn in de oostelijke rivierstromen en overstromingen langs de kust. De regen verspreidt zich woensdag in de namiddag naar de Negev, met mogelijk ook daar overstromingen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!