Gantz en Ashkenazi wisten niets van reis Netanyahu

Premier Benjamin Netanyahu (L) begroet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bij zijn aankomst bij de residentie van de premier in Jeruzalem op 18 november 2020. Foto Amos Ben Gershom / GPO

Minister van Defensie Benny Gantz en minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi werden naar verluidt in het ongewisse gehouden over het geheime bezoek van premier Benjamin Netanyahu aan Saoedi-Arabië op zondag, waar hij een ontmoeting had met kroonprins Mohammad bin Salman en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Israëlische functionarissen die werden geciteerd in de Hebreeuwse media zeiden dat noch Gantz, noch Ashkenazi, van tevoren op de hoogte waren gesteld van Netanyahu’s reis naar Saoedi-Arabië.

Woordvoerders van zowel Gantz als Ashkenazi zeiden dat ze geen commentaar hadden op de reis of op de berichten dat de Blauw & Wit leiders niet op de hoogte waren gebracht.

Gantz zei op dinsdag tijdens een persconferentie “dat het “lek” van de reis van de premier naar Saoedi-Arabië “een onverantwoordelijke zet” is.

Hij voegde daaraan toe dat Israëliërs “zich zorgen moeten maken” over wie de informatie heeft gelekt en waarom. “Ik gedraag me niet op deze manier, ik heb dat nooit gedaan en ik zal het ook nooit doen.”

Gantz en Ashkenazi werden eerder dit jaar ook niet op de hoogte gebracht van gesprekken met de Verenigde Arabische Emiraten. Netanyahu zei later dat hij dit deed uit vrees dat ze het nieuws zouden lekken en dat plannen om de relaties te formaliseren door regionale vijanden zouden worden verstoord.

Veiligheidsfunctionarissen in Israël zijn boos op Netanyahu omdat hij naar een land was vertrokken dat officieel een vijandige staat is zonder de andere leiders van het land op de hoogte te stellen, waaronder minister van Defensie Benny Gantz en minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi, aldus de rapporten.

Hij wees ook niemand aan als zijn plaatsvervanger. Als er iets zou zijn gebeurd terwijl de premier weg was, zou een groot deel van het leiderschap van Israël totaal verrast zijn door zijn afwezigheid.

Maandag verschenen er berichten dat Netanyahu de stafchef van de IDF, Aviv Kohavi of andere veiligheidsfunctionarissen, niet had geïnformeerd over zijn geheime vlucht en ontmoeting met de kroonprins, ondanks het feit dat de militaire secretaris van de premier hem vergezelde op de reis.

Brig. Generaal Avi Bluth voegde zich bij de reis – de eerste bekende ontmoeting tussen Israëlische en Saoedische leiders – net als Mossad-chef Yossi Cohen, maar Bluth had Kohavi niet op de hoogte gebracht, zelfs niet nadat het nieuws over de reis was gemeld, meldden Hebreeuwse media.

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Faisal bin Farhan ontkent wijdverspreide berichtgeving, daarbij verwijzend naar Israëlische en Saoedische functionarissen die zeiden dat kroonprins Mohammad bin Salman gisteren premier Benjamin Netanyahu in het koninkrijk ontmoette.

“Ik heb berichten in de pers over een vermeende ontmoeting tussen ZKH de kroonprins en Israëlische functionarissen tijdens het recente bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Pompeo, gezien,” tweette hij.

‘Zo’n bijeenkomst heeft niet plaatsgevonden. De enige aanwezige ambtenaren waren Amerikanen en Saoedi’s. “

Ehud Ya’ari, verslaggever en analist over Arabische zaken van het Israëlische Channel 12, zei dat de ontmoeting wel degelijk heeft plaatsgevonden en voegde eraan toe: “Dit was niet de eerste ontmoeting tussen de twee, maar andere werden niet uitgelekt.”

Ondertussen meldde The Wall Street Journal maandag dat twee Saoedische regeringsadviseurs hebben bevestigd dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman en premier Benjamin Netanyahu zondag gesprekken hebben gevoerd over Iran en normalisatie van de betrekkingen. Er zouden geen substantiële doorbraken zijn bereikt.

De Israëlische minister van Onderwijs, Yoav Gallant, bevestigde de reis ook en noemde het “een geweldige prestatie”.

In Israël veroordeelden Arabische Israëlische Knesset leden maandag premier Benjamin Netanyahu’s reis naar Saoedi-Arabië, waarbij zij beweerden dat dit een regionale oorlog zou kunnen ontketenen in de laatste dagen van de regering-Trump.

“Netanyahu en zijn partners in de vertrekkende Trump-regering, samen met de leiders van de Golfstaten, begrijpen dat ze in geleende tijd leven en proberen te profiteren van de weken die nog resteren tot Trump vertrekt om een ​​oorlog uit te lokken”, aldus Knesset lid Aida Touma-Sliman van de Gezamenlijke Arabische Lijst.

Zij voegde daaraan toe dat “Netanyahu, de Trump-regering en bin Salman proberen blijkbaar de regio in brand te steken en de terugkeer naar de nucleaire overeenkomst met Iran te voorkomen en zullen de regio waarschijnlijk doen escaleren in vijandelijkheden en oorlog,’ voegde ze eraan toe.

Ofer Cassif, ook van de Gezamenlijke Arabische lijst, zei ook dat de komende maanden “zeer gevaarlijk” zullen blijken te zijn voor de regio, totdat de Amerikaanse president-elect Joe Biden aantreedt.

“Trump en Netanyahu hebben niets te verliezen en beiden hebben altijd het menselijk leven genegeerd”, beweerde hij.

Arabische Israëlische wetgevers hebben zich ook fel verzet tegen de normalisatie-overeenkomsten van Israël met de VAE en Bahrein en hebben in de Knesset tegen deze overeenkomsten gestemd, met het argument dat “de oprichting van een Palestijnse staat vooraf moet gaan aan de toenadering tussen Israël en de Arabische staten”.

De publieke omroep KAN en Channel 12 citeerden maandagavond een niet nader genoemde hoge Israëlische functionaris die zei dat er op korte termijn geen doorbraak werd verwacht.

“Ondanks de inspanningen van Netanyahu en Pompeo om hen te overtuigen, hebben de Saoedi’s duidelijk gemaakt dat ze op dit moment niet klaar zijn om de extra stap te zetten. Daarom kan er in de nabije toekomst geen extra normalisatie ceremonie worden verwacht,” vertelde een functionaris aan Channel 12.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!