Premier Netanyahu vloog zondagavond in het geheim naar Saudi Arabië

Eerdere foto van premier Netanyahu terwijl hij een privé vliegtuig ingaat . Foto Koby Gideon / GPO

Premier Benjamin Netanyahu is in het geheim naar Saoedi-Arabië gevlogen voor een ontmoeting met kroonprins Mohammed bin Salman en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, zeiden Israëlische bronnen maandag, volgens Israëlische media.

Ook Mossad-chef Yossi Cohen woonde de bijeenkomst bij, die volgens de bronnen plaatsvond in de stad Neom. Het kabinet van de premier weigerde commentaar te geven op de kwestie. De vlucht werd gezien op websites waar vluchten gevolgd kunnen worden.

Netanyahu’s assistent Topaz Luk tweette echter: “Minister van Defensie Benny Gantz maakt politiek terwijl de premier vrede sluit”, blijkbaar in een verwijzing naar de aankondiging van Gantz op zondag dat hij een onderzoekscommissie van de regering heeft ingesteld naar de aanschaf van onderzeeërs en andere marineschepen in de zogenaamde onderzeeboten-affaire.

De vlucht bleef ongeveer twee uur op de grond en keerde volgens de websites voor het volgen van vluchten rond half twee maandagmorgen terug naar Israël.

Afgelopen weekend sprak de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Prins Faisal bin Farhan Al Saud, in een interview over de recente normalisatieovereenkomsten en verklaarde dat Saoedi-Arabië ‘al heel lang de normalisatie met Israël heeft gesteund, maar dat er eerst één heel belangrijk ding moet gebeuren: een permanente en een volledige vredesovereenkomst tussen Israël en de Palestijnen.”

Dit bezoek komt te midden van de afscheidstournee van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo langs de Arabische Golfstaten, waar hij de Midden-Oostenstrategie van de Trump-regering, die gericht was op Iran, aanprees als ‘de centrale dreiging in de regio’ en voor een maximale drukcampagne die het vermogen van Iran om milities in Irak, Libanon en Syrië te steunen, in de weg stond.

“Het zal ons beleid zijn totdat onze tijd om is”, zei hij, zonder te zeggen wanneer hij zou stoppen met werken als de Amerikaanse ‘top’ diplomaat.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!