Benny Gantz stelt onderzoekscommissie naar duikbootaffaire in

Minister van Defensie Benny Gantz (L) met de leden van een nieuw aangestelde onderzoekscommissie van de regering naar de zaak 3000 onderzeeër-affaire, 22 november 2020. (Ariel Hermoni / Ministerie van Defensie

Het is er dan toch van gekomen, Minister van Defensie Benny Gantz kondigde zondag aan dat hij een onderzoekscommissie heeft aangesteld naar de aankoop door Israël van onderzeeërs en andere marineschepen in de zogenaamde duikbootaffaire. Het biedt Gantz en zijn Blauw & Wit partij een kans om premier Netanyahu onder druk te zetten en hem ‘zware hoofdpijn” te bezorgen, zoals al duidelijk werd uit de reactie van de Likud partij en minister Ohana.

De duikbootaffaire is al weken lang een centraal element geworden in de protesten tegen premier Benjamin Netanyahu.

De onderzoekscommissie is belast met het onderzoeken van de aanbestedingsprocedures van de defensie-instelling met betrekking tot de Sa’ar 6-oorlogsschepen en onderzeeërs, evenals de werkrelaties tussen partijen die betrokken zijn bij aanbestedingen (bijv. De officier van de premier en de nationale veiligheidsraad), de rol van het Israëlische leger in dergelijke procedures en de status van eventuele derde partijen en / of tussenpersonen die bij transacties betrokken zijn.

Het doel van de commissie is om binnen vier maanden licht te werpen op de processen die hebben geleid tot de aankoop van de onderzeeërs en schepen, waardoor inkoopprocessen en transacties nader kunnen worden onderzocht.

In deze affaire zijn zeer naaste medewerkers en marineofficieren wegens het aannemen van steekpenningen, inmiddels in staat van beschuldiging gesteld, maar is Netanyahu tot nu toe buitenschot gebleven, en zegt hij dat hij er niets mee te maken heeft.

De affaire, ook bekend als Case 3000, draait om beschuldigingen van een grootschalig omkopingsplan van miljarden shekels bij de aankoop van marineschepen van de Duitse scheepsbouwer Thyssenkrupp.

Netanyahu, van wie de voormalige minister van Defensie Moshe Ya’alon beweert dat hij een ongepaste poging heeft geleid om de onderzeeërs van Thyssenkrupp te kopen, tegen het advies van de veiligheidsinstanties in, heeft eerder een aantal pogingen om een ​​parlementaire onderzoekscommissie te vormen geblokkeerd.

De Likud partij van Netanyahu reageerde woedend op de oprichting van de onderzoekscommissie en zei :”Slechts vier maanden geleden zei Gantz dat er geen reden was om de zaak te onderzoeken, aangezien zelfs de procureur-generaal ‘vond dat er geen reden is om een ​​onderzoek naar de zaak te starten’. 

“Wat is er in vier maanden veranderd? Het lukt Gantz niet om uit de as te herrijzen in de peilingen, dus brengt hij het verhaal van de onderzeeërs terug om stemmen te verzamelen terwijl zijn partij bezig is met innerlijke ruzies”, aldus de verklaring. “Het Israëlische publiek is slim en ziet hun trucjes door. 

Likud minister van Politie en Veiligheid heeft aangekondigd het wegens gebrek aan bewijs gesloten onderzoek naar een bedrijf van Gantz opnieuw geopend zal worden als wraak voor het onderzoek van Gantz tegen Netanyahu.

Ongetwijfeld gaat de Israëlische politiek de komende weken en maanden een spannende tijd tegemoet.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!