Israëlische uitvinding laat je over een paar jaar de ‘geur’ ruiken bij kijken naar foto’s of video’s

Ter illustratie. Foto Faqt.nl

Israëlische wetenschappers van het Weizmann Institute zeggen dat ze een doorbraak hebben gemaakt die de weg zou kunnen effenen voor smellovision-tv’s, geurende digitale vakantie foto’s of video met een technologie die elke geur kan ‘afdrukken’.

Ze hebben namelijk een ‘geurkaart’ gemaakt die kan bepalen hoe een geur ruikt, alleen op basis van een onderzoek naar de moleculaire structuur ervan.

De onderzoekers zeggen dat dit het theoretische kader biedt om de kwaliteiten van de geur vast te leggen als een reeks getallen die kunnen worden gebruikt om deze opnieuw te creëren door middel van een elektronisch apparaat dat kan worden ingebed in mobiele telefoons, computers en elders. Ze geloven dat een reeks van slechts 200 moleculen voldoende is om bijna elke geur op aarde na te bootsen.

Noam Sobel, de neurobiologieprofessor achter het onderzoek, dat zojuist is gepubliceerd in de peer-reviewed tijdschrift Nature zegt: “Ik geloof dat we nu nog maar een paar jaar verwijderd zijn van tel-e-geur, telefoons die geuren nauwkeurig registreren en nabootsen”.

Hij vertelde tegen The Times of Israel dat er talloze toepassingen zullen zijn van de mogelijkheid om geuren te ‘digitaliseren’, wat betekent dat ze worden vastgelegd en digitaal worden weergegeven, inclusief zogenaamde geursporen voor films op het grote of kleine scherm en foto’s die de geur van op het moment dat ze werden genomen zullen afgeven.

Restaurants zullen de geur van gerechten in hun online menu’s kunnen delen en mensen zullen hun favoriete parfums kunnen reproduceren, zei hij. “We hebben al laten zien dat we dit kunnen doen met een parfum, omdat we een door de computer gegenereerde geur hebben gemaakt die precies naar rozen rook, gewoon door moleculen te combineren.”

Bijna 200 vrijwilligers werden door het Weizmann-team ingezet om geuren te ruiken en te beschrijven in termen die nodig waren om de “kaart” van geuren op te bouwen. Sobel zei: “We hebben de fysische, chemische eigenschappen van geuren geïdentificeerd die betekenisvol zijn voor de menselijke waarneming. Zodra we een apparaat hebben dat de eigenschappen meet die we hebben geïdentificeerd, kunnen we de informatie digitaliseren met codes en algoritmen die we al hebben vastgesteld.

“Nadat we dit hebben gedaan, kunnen we het reproduceren en verzenden, zoals we tegenwoordig beeld en geluid overbrengen op een reeks apparaten. Het zal een beetje lijken op de manier waarop rood, groen en blauw worden gemengd om elke kleur te creëren – we hebben 200 verschillende moleculen die we kunnen mengen om praktisch elke waarneembare geur te genereren. ” De moleculen die nodig zijn, bestaan ​​al en zijn overal verkrijgbaar, voegde hij eraan toe.

“Vanaf dit punt hebben we een machine nodig die zal zijn als de microfoon en een die zal zijn als een luidspreker,” zei Sobel. “We hebben van elk zeer rudimentaire versies, en de zojuist voltooide stap betekent dat we de code hebben die we zullen gebruiken om ze met elkaar te verbinden. Dit is het resultaat van 20 jaar werk en het is erg spannend. “

Hij zei dat het goed zou zijn als de technologie zou worden ingebed in telefoons, die zijn uitgevonden door de man die als eerste voorstelde geuren in kaart te brengen. “De uitdaging om geuren op een georganiseerde en logische manier in kaart te brengen, werd meer dan 100 jaar geleden voor het eerst voorgesteld door Alexander Graham Bell”, aldus Sobel. “Hij zei dat ‘totdat je hun gelijkenissen en verschillen kunt meten, je geen wetenschap van geur kunt hebben’.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)