Egyptische acteur onder vuur na foto met Israëlische zanger in Dubai

De bewuste foto. Omer Adam (m) wordt omhelsd door Muhammed Ramadan (l) Screenshot Twitter

De Egyptische acteur Muhammad Ramadan kwam dit weekend onder vuur te liggen nadat een journalist uit de Emiraten een foto plaatste van de ster die de Israëlische zanger Omer Adam omhelsde tijdens een reis naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Het beeld deed verder tractie toen het werd geretweet door de Arabische Twitteraccount van de staat Israël onder de titel “Kunst brengt ons samen.”

Volgens berichten werd de foto aanvankelijk door de Emirati-journalist Hamad Al Mazrouei op zijn Twitter-account gepost, met als onderschrift: “De beroemdste artiest in Egypte met de beroemdste artiest in Israël, Dubai brengt ons samen.” Later verwijderde hij de foto echter toen de verontwaardiging groeide.

“Je bent je publiek kwijtgeraakt”, las een opmerking op de pagina van acteur Ramadan, volgens de nieuwssite van Ynet. “Nee tegen normalisatie”, zei een ander, en “Alle Palestijnen moeten u niet langer volgen.”

Hoewel Egypte officieel banden heeft met Israël, heeft zijn regering geen warme vrede met de Joodse staat aangemoedigd en wordt normalisatie daar nog steeds afgekeurd. Dat staat in schril contrast met de VAE, die geprobeerd heeft culturele uitwisseling en warme relaties tussen volkeren te bevorderen in haar gloednieuwe normalisatie met Israël.

In wat leek op een poging tot schadebeperking op zaterdag, leek Ramadan op te merken dat hij zich niet bewust was van of zich niet druk maakte over Adams afkomst.

Ramadan plaatste een foto van zichzelf met fans en zei: “Er is geen ruimte voor mij om iedereen te vragen naar zijn identiteit, kleur, nationaliteit en religie.”

De Egyptische tv-presentator Ahmad Moussa, die op een netwerk verschijnt dat wordt beschouwd als gelieerd aan het regime, riep Ramadan op om uitleg te geven over het feit dat de furore weigerde te verdwijnen.

“Is dit een echte ramp of niet? Als dat zo is, dan zal Ramadan met ons in de problemen komen ”, zei Moussa volgens een verslag van de Israëlische zender Kan. Hij voegde eraan toe dat ondanks het officiële vredesakkoord tussen de twee naties, er geen toenadering was tussen de burgers van de twee landen.

Het historische vredesakkoord tussen de Egyptische president Anwar Sadat en de Israëlische premier Menachem Begin werd op 26 maart 1979 in Washington ondertekend, maar is aantoonbaar een koude vrede tussen de twee naties gebleven.

De Egyptische president Abdel-Fattah al-Sissi verwelkomde de normaliserings-overeenkomst tussen Israël en de VAE toen deze werd aangekondigd en sprak zijn steun uit voor “alle stappen die vrede zouden brengen” in het Midden-Oosten.

Mediterrane muziekster Adam, 27, is een van Israëls bekendste zangers, met zijn single “Shnei Meshugaim” die meer dan 61 miljoen keer op YouTube werd bekeken, en talloze andere singles die meer dan 30 miljoen keer bekeken werden. Als dubbele Amerikaans-Israëlische burger heeft hij de afgelopen maanden verschillende keren in Dubai opgetreden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!