Israël gaat riolering van 14 steden testen op coronavirus

De pilotstudie van Kando in Ashkelon toonde sporen van het coronavirus in het riool van de stad. Foto Kando

De Ben-Gurion Universiteit van de Negev (BGU) heeft een overeenkomst getekend met het Israëlische ministerie van Volksgezondheid om het coronavirus op te sporen en te monitoren uit rioolmonsters in 14 steden verspreid over Israël.

De monitoring dient als systeem voor vroegtijdige waarschuwing bij uitbraken. Volgens een verklaring van de universiteit financiert het ministerie van Volksgezondheid deze grotere studie voor rioolwater, voordat de trackingmethode in het hele land wordt geïmplementeerd.

In mei kondigden BGU-wetenschappers aan dat ze een nieuwe methodologie hadden ontwikkeld om het coronavirus op te sporen via riool- en afvalwatersystemen in Israël om zo mogelijk uitbraken op te sporen.

Nadat een eerste proefprogramma in Ashkelon als succesvol werd beschouwd, gaat het ministerie van Volksgezondheid over op de implementatie van het systeem in Beersheba, Rahat, Lehavim, Beit Shemesh, Pardesia, Binyamina, Kfar Saba, Netanya, Tira, Jeruzalem, Elad, Nes Tziona, Ramat Yishai en Ramat Hasharon.

Het opsporingswerk wordt gedaan in samenwerking met het in 2011 opgerichte Israëlische bedrijf Kando, een afvalwatertechnologiebedrijf dat gebruikmaakt van IoT-technologie. Kando, geavanceerde algoritmen en kunstmatige intelligentietechnologieën om afvalwaterbedrijven in staat te stellen afwijkingen en verstoppingen in realtime op te sporen om zodoende rioolstelsels hygiënisch en werkend te houden. Het bedrijf richtte sinds begin april zijn aandacht op het coronavirus.

De resultaten van de proef in Ashkelon, die in augustus werden vrijgegeven, toonden aan dat uitbraken in afvalwater vroegtijdig kunnen worden opgespoord, evenals de locatie van precieze hotspots, tot zelfs in specifieke buurten en straten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)