Israëlische studie: ‘Rioolwater met COVID-19 gevaarlijk voor gezondheid’

Rioleringsonderzoek. Foto BGU

Israëlische onderzoekers van het Zuckerberg Institute for Water Research aan de Ben-Gurion University of the Negev (BGU), hebben tijdens een wereldwijd onderzoek vastgesteld dat met coronavirus besmet afvalwater een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid vormt.

Het onderzoek werd gepubliceerd in Nature Sustainability en evalueert recente studies naar coronavirussen in afvalwater, waaronder SARS en MERS.

Volgens hoofdauteur Edo Bar-Zeev van het Zuckerberg Water Research Instituut is voldoende reden om bezorgd te zijn over hoe lang coronavirussen in afvalwater overleven en hoe het virus natuurlijke waterbronnen beïnvloedt.

Bar-Zeev en zijn postdoc-student Anne Bogler vermoeden dat rioolwater dat in natuurlijke waterwegen lekt, kan leiden tot besmetting. Gezuiverd afvalwater dat wordt gebruikt om recreatiemeren en rivieren te vullen, kan ook een bron van besmetting worden.

Een andere mogelijke indirecte besmettingsroute is fruit en groenten die worden geïrrigeerd met onjuist gedesinfecteerd afvalwater.

Het BGU-onderzoeksteam beveelt onmiddellijk nieuw onderzoek aan om het niveau van mogelijke besmetting te bepalen en hoe lang coronavirussen in verschillende watermassa’s en sproeiwater blijven.

Tegelijkertijd kan afvalwater dienen als ‘kanarie in een kolenmijn’, omdat het kan worden gecontroleerd om COVID-19-uitbraken op te sporen.

Coronavirussen verschijnen in de ontlasting voordat andere symptomen, zoals koorts en hoest zich voor doen bij anders asymptomatische mensen.

BGU-onderzoekers die hebben bijgedragen aan de Nature Sustainability- studie zijn onder meer Amit Gross, Noam Weisbrod, Oded Nir , Osnat Gillor, Shai Arnon, Yakir Berchenko, Zeev Ronen, Ariel Kushmaro, Avner Ronen en Jacob Moran-Gilad.

Onderzoekers die ook deelnamen aan het onderzoek kwamen van Yale University, Northwestern University, Drexel University, Temple University, Rice University en de University of Notre Dame in de Verenigde Staten; Universiteit Limoges in Frankrijk; Karlsruhe Institute of Technology, Duitsland; Universiteit van Girona, Spanje; Universiteit van Venetië, Italië; ETH Zürich, Zwitserland; University College Cork, Ierland; en Tianjin Polytechnic University, China.

Meer van internet

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)