Israëlisch onderzoek bewijst dat twee geneesmiddelen verspreiding van kanker kunnen verminderen

Alvleesklierkanker.Foto AMC

Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv (TAU) hebben met succes de uitzaaiing na een tumorverwijderingsoperatie bij patiënten met darmkanker verminderd. Met een korte behandeling rond het tijdstip van de operatie konden ze stressreacties en fysiologische ontstekingen verminderen, waardoor de ontwikkeling van uitzaaiingen in de jaren na de operatie werd voorkomen.

De studie werd geleid door prof. Shamgar Ben-Eliyahu van de TAU School of Psychological Sciences en Sagol School of Neuroscience, en Dr. Oded Zmora van het Shamir Medical Center en werd recentelijk gepubliceerd in het tijdschrift Cancer van de American Cancer Society.

34 patiënten waren betrokken bij het onderzoek dat drie jaar duurde. In de loop van 20 dagen – van vijf dagen voorafgaand aan de operatie tot 14 dagen daarna – kregen 16 van de patiënten het anti-angst- en bloeddrukverlagend medicijn Propranolol (Deralin) en de ontstekingsremmer analgeticum Etodolac (Etopan), en 18 kregen als controlegroep een placebobehandeling.

Slechts twee van de 16 patiënten die de medicamenteuze behandeling kregen, vertoonden uitzaaiingen van de ziekte. In de controlegroep ontwikkelden zes van de 18 uitzaaiingen, wat gebruikelijk is bij patiënten met colorectale kanker.

De behandeling leidde tot een vermindering van het potentieel van uitzaaiingen van de tumor en mogelijk van de resterende kankercellen. Bovendien veroorzaakten de medicijnen goede veranderingen in het aantal en het type witte bloedcellen van patiënten, wat wijst op een verminderde kans op herhaling van de ziekte.

“Wanneer het lichaam in een staat van stress verkeert, hetzij fysiologisch (door een operatie) of psychologisch, veroorzaakt dit een afgifte van grote hoeveelheden van twee soorten hormonen, prostaglandinen en catecholamines”, legt Ben-Eliyahu uit.

“Deze hormonen onderdrukken de activiteit van de immuuncellen en bevorderen zo indirect de ontwikkeling van kanker uitzaaiingen. Bovendien bevorderen deze hormonen ook rechtstreeks de verwerving van uitgezaaide kenmerken in kankerweefsel.”, vervolgde hij.

“Onze studie toont aan dat goedkope, toegankelijke medicamenteuze behandeling kan worden gebruikt om lichamelijke stressreacties en ontstekingen die gepaard gaan met een operatie te verminderen, waardoor het risico op uitzaaiingen die maanden of jaren na de operatie kunnen worden ontdekt, aanzienlijk wordt verminderd.”

Ben-Eliyahu plant nu een grootschalige klinische studie om deze behandeling verder te testen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)