Israël wilde in 1982 stadion in Beirut opblazen waar alle Palestijnse leiders aanwezig waren

Yasser Arafat. Screenshot YouTube

Israël had in januari 1982 het plan klaar om een stadion in Beirut op te blazen waar op dat moment Yasser Arafat, Abu Jihad en de rest van PLO top aanwezig zouden zijn, onthulde de Hebreeuwse krant Yedioth Ahranot. Op het laatste moment werd het plan om onbekende redenen echter afgeblazen. Was het doorgegaan had het Midden Oosten er anders uitgezien.

Onder de codenaam “Olympia” was de opdracht om op 1 januari 1982 een heel stadion in Beiroet op te blazen met als doel Yasser Arafat , Abu Jihad en de PLO-leiding, die allen daar aanwezig waren voor een PLO conferentie, te elimineren.

Onder de stoelen waarde PLO leiders zouden zitten, verstopten Israëlische spionnen vele kilo’s explosieven. Drie voertuigen met twee ton aan explosieven zouden naast de stadiontribune staan. Het plan was om op het moment dat de in paniek zijnde overlevenden naar buiten zouden stroomden, de boobytrapt-voertuigen op afstand tot ontploffing zouden worden gebracht wat de bloedige grote finale van de operatie zou moeten zijn, aldus Yedioth.

Het stadion in Beirut. Foto Worldstadiums

Het plan onder de code naam Operatie Olympia werd bedacht na de gruwelijke moord op de familie Haran en twee anderen door de Palestijnse terrorist Samir Kuntar in april 1979 in Naharya. De woede in Israël daarover was enorm en na de begrafenissen beval IDF stafchef Rafael Eitan (Raful) de commandant van het Noordelijk Commando Janusz Ben Gal om “ze allemaal te doden”. Voor deze taak wist Ben Gal precies wie hij nodig had, namelijk Meir Dagan. Beiden zijn inmiddels overleden maar hun getuigenissen zijn in handen van de krant Yedioth.

In Israël wisten slecht enkelen in van het plan, en de activiteiten van Israël in Libanon in die wilde dagen. Onder het bevel van Dagan, en met medeweten van de stafchef, ende rest van de generale staf en de inlichtingendivisie, opereerde een supergeheime schaduweenheid die terroristische aanslagen, guerrillaoperaties en moordaanslagen op Palestijnen uitvoerde. De meesten van hen bleven verborgen voor premier Begin.

Het plan om het stadion op te blazen was door slechts een paar mensen in het grootste geheim bedacht.

Maar Operatie Olympia werd op het allerlaatste moment, slechts uren voordat het zou worden uitgevoerd, door premier begin, die ziek op bed lag, afgeblazen

Yedioth deed verslag van de conferentie die in januari 1982 het stadion in Beirut plaatsvond

Wat er kort daarna gebeurde is bekend: een half jaar later begon de eerste Libanonoorlog , die pas 18 jaar later zou eindigen, en die veel slachtoffers kostte.

Dagan geloofde, tot de dag dat hij stierf, dat Israël een gouden kans had gemist. “Als het plan was uitgevoerd, en de PLO-leiding zou die dag voorgoed buiten spel zijn gezet”, zei hij, “zou ons de Libanonoorlog zes maanden later bespaard zijn gebleven, en een oneindig aantal andere problemen zouden nooit zijn gebeurt.”

“Het Midden Oosten had er dan totaal anders uitgezien,” aldus Dagan.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)