Rabbijn die de koning van Bahrein adviseert: “Biden zal betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië versnellen”

Rabbijn Schneier met de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Ben Farha. Screenshot YouTube

Mark Schneier, de rabbijn uit New York die in contact staat met de leiders van de Golfstaten en Bahrein, vertelde aan Ynet dat de positie van de Amerikaanse president-elect Joe Biden over de Palestijnse kwestie dichter bij die van Golfleiders ligt dan die van Trump.

Ik geloof dat de overwinning van Joe Biden bij de Amerikaanse verkiezingen de betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië zal versnellen”, zei Rabbijn Mark Schneier , de speciale adviseur van de Bahreinse koning Hemed bin Issa al-Khalifa, die dicht bij de leiders van de staten in de Perzische Golf staat.

Eerder werd Rabbijn Schneier door het tijdschrift Newsweek omschreven als een van de 50 meest invloedrijke rabbijnen in de Verenigde Staten. Een van zijn bijnamen is ‘Rabbi of the Celebs’. In de afgelopen 15 jaar is Schneier ontvangen in de paleizen van de koningen van Saoedi-Arabië, Oman, Bahrein, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Marokko.

Ook sprak Schneier over de vooruitzichten van herstarten van de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen, na de regeringswisseling in de Verenigde Staten. “Biden is een persoon die de Palestijnen respecteren en waarmee ze goede ervaringen hebben. “Ze hebben het gevoel dat hij hun standpunt begrijpt als het gaat om vredesbesprekingen met Israël, dus ze zullen eerder instemmen om terug te keren naar de onderhandelingstafel, nadat ze dat niet wilden doen tijdens de regering-Trump”, zei de rabbijn.

“De Palestijnen zagen de regering-Trump als een eenzijdige regering die hen alleen maar negeerde. Nu zullen ze een president hebben waarvan zij denken dat hij hun belangen zal behartigen, en er is hier een grote kans om ze terug te brengen naar de onderhandelingstafel. Een gradueel effect zou kunnen zijn dat andere Golfstaten dit voorbeeld zullen volgen”, aldus Schneier.

Schneier zei ook dat de Saudische minister van Buitenlandse Zaken, Faisal bin Farhan, afgelopen augustus zei dat het koninkrijk zijn beleid zou handhaven om geen banden met Israël aan te gaan totdat er vrede is met de Palestijnen. “Ik zie nu zeer grote kansen” zei Scheier, “omdat de verkozen president Biden dichter bij de Golfleiders staat over de Palestijnse kwestie dan Trump.

De Israëlisch-Palestijnse kwestie heeft hoge prioriteit, iedereen die denkt dat de Golfleiders niets om de Palestijnen geven, heeft het mis. Het oplossen van het conflict heeft hoge prioriteit voor Biden, en zijn belangen zijn dezelfde als die van de Golfleiders met betrekking tot het Palestijnse probleem. Ze hebben dezelfde gedachtegang.,”aldus Schneier.

Schneier zei dat er na de overwinning van Biden geen negatieve impact zou zijn op de voortzetting van het normalisatieproces in het Midden-Oosten. “Het normalisatieproces zal worden voortgezet. Biden zal voortbouwen op de successen en prestaties van Trump, en we moeten erkennen dat er echt grote successen en prestaties zijn geboekt. De Arabische staten, en vooral Saoedi-Arabië, hebben duidelijk gemaakt dat er een poging moet worden gedaan om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen. Joe Biden heeft al gezegd dat hij zal proberen het conflict ongedaan te maken”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)