Israëlisch bedrijf en de Mayo Clinic werken samen aan spraakgestuurde test voor medische aandoeningen

Stem analyse. Foto Vocalis

De Israëlische startup Vocalis Health, ontwikkelaar van stemanalysetests om medische aandoeningen en ziekten op te sporen, heeft aangekondigd dat het gaat samenwerken met de toonaangevende Amerikaanse academische medische organisatie Mayo Clinic, om nieuwe op spraak gebaseerde tools te onderzoeken en te ontwikkelen om de gezondheid van patiënten te monitoren.

De gezamenlijke samenwerking zal beginnen met een onderzoek om de vocale biomarkers voor pulmonale hypertensie (PH) te identificeren, een type hoge bloeddrukaandoening die de slagaders in de longen en de rechterkant van het hart aantast.

Deze aandoening is moeilijk om vroeg te diagnosticeren, omdat deze vaak niet wordt gedetecteerd bij routinematige medische onderzoeken. De symptomen lijken vaak te veel op die van andere hart- en longaandoeningen, aldus de Mayo Clinic.

PH kan voor sommige mensen levensbedreigend zijn en er is momenteel geen remedie voor bepaalde soorten aandoeningen. Behandelingen voor PH omvatten het verlichten van symptomen zoals kortademigheid, duizeligheid, vermoeidheid, druk op de borst en zwelling in de onderste ledematen. Het kan worden veroorzaakt of veroorzaakt door andere bestaande aandoeningen of ziektes, zoals longaandoeningen en hartaandoeningen, en bloed- en ontstekingsaandoeningen.

De samenwerking tussen Vocalis Health en de Mayo-kliniek heeft tot doel door alleen een opname van de stem van de patiënt te gebruiken een alternatief te bieden om patiënten te controleren op pulmonale hypertensie. Dit helpt de onderzoekers om de gezondheid van de patiënten en de progressie van de ziekte te begrijpen.

“Deze nieuwe technologie heeft het potentieel om personen en patiënten met pulmonale hypertensie op afstand te detecteren en te screenen, met behulp van niet-invasieve, niet-opdringerige en goedkope technologie,” zegt Dr. Amir Lerman , de associate voorzitter van de afdeling Cardiovasculaire Geneeskunde en de directeur van het Cardiovascular Research Center van de Mayo Clinic.

Hij voegt daaraan toe dat: “Als dit lukt, heeft deze technologie het potentieel om ook te helpen bij het volgen van de behandeling van patiënten met pulmonale hypertensie”

Vocalis Health en de Mayo Clinic werkten eerder samen aan onderzoek om de vocale kenmerken van pulmonale hypertensie vast te stellen. In deze nieuwe samenwerking zal het Mayo-onderzoeksteam een ​​prospectieve klinische validatiestudie uitvoeren om de vocale biomarkers verder te ontwikkelen.

De klinische validatie maakt gebruik van de gepatenteerde software van Vocalis Health, die wordt bediend vanaf elk aangesloten spraakplatform – smartphone, computer, tablet en laptop, om de gezondheid van patiënten te analyseren op basis van spraakopnamen.

De studie zal naar verwachting enkele maanden duren en zal naar schatting 400 deelnemers omvatten.

Wenderow legt uit dat de vocale biomarker van Vocalis Health “een AI-algoritme is dat ultramoderne, eigen machine learning / deep learning-verwerkingstechnieken toepast op de stem van een persoon om de correlatie met een verscheidenheid aan ziekten, symptomen en medische aandoeningen te beoordelen.”

Het algoritme zet audio-opnamen om in visuele beelden of spectrogrammen en gebruikt vervolgens computer vision-technieken, gecorreleerd met de medische dossiers van de patiënt, om kleine veranderingen in het spectrogram te vinden, van waaruit het algoritme een unieke handtekening genereert per ziekte / aandoening en voor elke individuele patiënt.

Voor deze studie zullen patiënten hun stem opnemen met behulp van de Vocalis Health-onderzoeksapp voordat ze een routine-echocardiogram ondergaan, een echografie van het hart. Beiden zullen in het ziekenhuis worden gedaan. Het hoofdkantoor van de Mayo Clinic bevindt zich in Rochester, Minnesota, en het heeft hoofdcampussen in Phoenix, Arizona en Jacksonville, Florida.

In een vorige studie met de technologie van Vocalis Health, uitgevoerd in 2017 en 2018, vonden onderzoekers van Mayo, waaronder Dr.Lerman, en artsen van het Sheba Medical Center en de Sackler School of Medicine aan de Universiteit van Tel Aviv een verband tussen een niet-invasieve vocale biomarker en indices van pulmonale hypertensie verkregen tijdens een invasieve procedure om cardiovasculaire aandoeningen te diagnosticeren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)