BDS wil iedereen boycotten die bij normalisatie is betrokken

Nederlandse BDS aanhangers. Screenshot YouTube

Nu het er op lijkt dat na de normalisatie tussen Israël en de VAE, Bahrein en Soedan, meer Arabische landen de komende tijd diplomatieke banden met Israël willen aanknopen, heeft BDS aangekondigd dat iedereen die vrede met Israël sluit zal worden geboycot.

Zoals gepubliceerd op de officiële BDS-website door het BDS National Committee (BNC), worden haar leden en supporters nu opgeroepen om af te zien van ‘het tonen of bevorderen van de werken of producten van degenen van wie hun betrokkenheid bij normalisatiepraktijken is bewezen, totdat een dergelijke betrokkenheid op een overtuigende manier en in het openbaar wordt beëindigd, inclusief een verklaring van toewijding aan antinormalisatie en culturele boycot.”

In de verklaring staat ook “dat iedere product of activiteit van een persoon of instelling die eerder betrokken was bij normalisatie en zich er niet uit heeft teruggetrokken” geboycot moet worden.

De aankondiging werd gedaan na langdurige kritiek op de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Soedan vanwege hun officiële normalisering van de banden met Israël. Deze stap wordt door veel extremisten gezien als ‘verraad’ van de Palestijnse zaak. Toen de banden met de VAE en Bahrein officieel werden genormaliseerd, publiceerde de BNC een update op de Engelstalige BDS-site met de titel “De dictators van de VAE en Bahrein verkopen het Palestijnse volk.”

De oproep om landen te boycotten die de banden met Israël hebben genormaliseerd, komt nadat de beweging opriep tot een wereldwijde boycot van de Spaanse spoorweg fabrikant CAF, vanwege hun betrokkenheid bij de ontwikkeling, aanleg en het onderhoud van de sneltram in Jeruzalem.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!