Milieuvriendelijk plastic schadelijk voor het milieu

Ter illustratie. Screenshot YouTube

We weten allemaal dat het gebruik van plastic wegwerpartikelen slecht is voor het milieu. Daarom genieten bij velen milieuvriendelijke biologisch afbreekbare producten de voorkeur.

Helaas suggereert nieuw onderzoek dat deze zogenaamd betere optie toch niet zo geweldig is als wordt voorgesteld.

Door onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv werd onlangs een studie uitgevoerd die is gepubliceerd in Environmental Pollution, waaruit blijkt dat biologisch afbreekbare producten vergelijkbare schadelijke effecten op het milieu veroorzaken als gewoon plastic.

De onderzoekers vergeleken wegwerpbekers gemaakt van gewoon plastic met bio-plastic in het hydrochemische laboratorium van de universiteit en ontdekten dat beide chemische toevoegingen bevatten die giftig zijn voor menselijke en dierlijke cellen.

Vervolgens vermaalden ze de cups tot microdeeltjes en onderzochten ze hun effect op zakpijpen(ascidiacea), een soort ongewervelde zeedieren die zich voeden door zeewater door het lichaam te filteren. De resultaten toonden aan dat beide soorten kunststoffen vergelijkbare schade aan het voortplantingssysteem van de ascidiacea veroorzaakten.

De studie toonde ook aan dat wegwerpbare bio-plastic platen die gedurende drie maanden in de Golf van Eilat werden geplaatst, water absorbeerden en opzwollen, maar niet uiteenvielen.

“De verklaring voor onze bevindingen kan liggen in de gedateerde normen die bio-plastics als milieuvriendelijk classificeren”, zegt TAU’s prof. Noa Shenkar, die het onderzoek samen met onderzoeksstudent Guillermo Anderson uitvoerde.

“Deze normen definiëren bio-plastics als materialen die biologisch afbreekbaar zijn binnen 180 dagen in composteerinstallaties, waar de temperatuur op 50° Celsius wordt gehouden en het vocht- en oxidatieniveau nauwlettend gevolgd en specifiek aangepast wordt. Deze omstandigheden komen over het algemeen niet voor in de natuur.”

“Totdat de normen voor “milieuvriendelijke” wegwerpartikelen zijn bijgewerkt en er duidelijkere uitleg voor de consument bestaat, is dit een belangrijke overweging wanneer je goed geld uitgeeft aan wegwerpschaaltjes met bio-plastic afdichtingen”, voegde ze er aan toe.

Hoewel u misschien uw geweten kalmeert, is het nog steeds mogelijk dat u het milieu vervuilt. Gebruik daarom liever geen plastic wegwerpartikelen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!