Onder Joden van 65 jaar en ouder stijgt het aantal gevallen van alvleesklierkanker

Foto kanker-actueel

Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid meldde een stijging van alvleesklierkanker onder Joden vanaf 65 jaar in de afgelopen jaren. Dit type kanker staat hoog in de ranglijst van het type tumoren dat de dood veroorzaakt, meestal vanwege de neiging om laat gediagnosticeerd te worden, wat betekent dat wanneer het wordt gevonden, het meestal in een vergevorderd stadium is.

Deze gegevens werden gepubliceerd voorafgaand aan de jaarlijkse “Door Knock” -inzamelingsactie door de Israel Cancer Association, die dit jaar op 9 november online werd gehouden gehouden vanwege de beperkingen door het het coronavirus.

Verder blijkt uit de gegevens dat in 2017 bij ongeveer 909 mensen in Israël alvleesklierkanker werd vastgesteld, waarmee het de zevende meest voorkomende vorm van kanker is die in 2017 werd gediagnosticeerd, evenals de vierde meest voorkomende vorm van fatale kanker in dat jaar bij zowel Joodse mannen als vrouwen, evenals Arabische vrouwen, en de derde meest voorkomende bij Arabische mannen. Wat het verschil veroorzaakt wordt onderzocht.

Vanwege de neiging om laat gediagnosticeerd te worden staat dit type kanker hoog gerangschikt in het type tumoren dat de dood veroorzaakt, omdat het betekent dat wanneer het wordt ontdekt, het meestal al in een vergevorderd stadium is, waardoor het dodelijk is.

In de afgelopen 22 jaar is het een steeds vaker voorkomende ziekte geworden, evenals een steeds vaker voorkomende doodsoorzaak bij Joodse mannen en vrouwen, hoewel het stabiel is gebleven onder Arabische mannen en vrouwen.

Een stijging van één tot twee procent, werd dit jaar ook voor het eerst gemeld bij mensen die aan deze vorm van kanker lijden en jonger zijn dan 65 jaar. Aangenomen wordt dat dit het gevolg is van de toename van zwaarlijvigheid en diabetes bij jonge mensen, waarvan bekend is dat ze bijdragen aan een verhoogd risico op de ziekte in de ontwikkelde wereld.

Israël staat op de 28e plaats op de lijst van landen waar alvleesklierkanker veel voorkomt (naast Singapore en Litouwen) en op de 12e plaats op de lijst met het aantal sterfgevallen als gevolg van de ziekte, wat gelijk is aan Letland, Duitsland en Japan.

“Vroegtijdige diagnose van ernstige alvleesklierkanker is moeilijk omdat de symptomen er niet uniek voor zijn en behoorlijk divers”, zegt professor Lital Keynan, hoofd van de ziektebestrijdingseenheid van het ministerie van Volksgezondheid. “Buikpijn, verlies van eetlust, misselijkheid, braken, gewichtsverlies, zwakte, pijnloze geelzucht, rugpijn en meer, zijn allemaal dergelijke symptomen.”

“Als zodanig is een groot deel van de patiënten al in een vergevorderd stadium van de ziekte als ze bij hun arts aankomen. Ontdekking in zo’n vergevorderd stadium leidt tot een prognose die niet zo goed is. De anatomische ligging van de alvleesklier speelt ook een rol.

“Onlangs zijn er vragen gerezen over het aantal gevallen van deze vorm van kanker in Israël, aangezien veel klinische werkers de indruk hebben dat het aantal patiënten en degenen die eraan overlijden toeneemt. De gegevens over de kwestie zijn relevant voor 2017. “

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)