Nederland stemde voor VN resolutie die stelt dat “Oost Jeruzalem en Westbank geen deel van Israël zijn”

Zoals al jaren ieder jaar gebeurt verzette De Tweede Commissie van de Algemene Vergadering van de VN zich woensdagavond tegen het concept van een mogelijke Israëlische annexatie en keurde het een ontwerpresolutie met 156-6 goed waarin de naties alle landen worden opgeroepen ervoor te zorgen dat ze de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem niet als een onderdeel van soeverein Israël behandelen.

De resolutie van woensdag, die jaarlijks wordt goedgekeurd, erkent de Palestijnse soevereine rechten op de natuurlijke hulpbronnen van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, waarbij Israël wordt opgeroepen deze hulpbronnen niet te exploiteren, zo meldt de Jerusalem Post.

Israël heeft Oost-Jeruzalem in 1980 formeel geannexeerd, een stap die nooit is erkend door de VN of de internationale gemeenschap. Het heeft echter nooit de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever geannexeerd. Toch heeft het verwacht dat de internationale gemeenschap de nederzettingen behandelt alsof soevereiniteit is toegepast en of deze gebieden deel uitmaken van Israël.

In Resolutie 2334 van de VN-Veiligheidsraad uit 2016 werden de lidstaten opgeroepen ervoor te zorgen dat zij niet deelnemen aan acties van de facto annexatie en roept alle staten op om in hun relevante transacties onderscheid te maken tussen het grondgebied van de staat Israël en de sinds 1967 bezette gebieden. “

De resolutie tegen de exploitatie van Palestijnse natuurlijke hulpbronnen is een van de bijna 20 die de VN jaarlijks tegen Israël goedkeurt. Geen enkel ander land heeft zoveel resoluties ertegen.

De resolutie veroordeelde ook de vernietiging van illegale Palestijnse structuren door Israël.

In de tekst stond dat de VN de “onvervreemdbare rechten van het Palestijnse volk en van de bevolking van de bezette Syrische Golan op hun natuurlijke hulpbronnen, waaronder land, water en energiebronnen”, bevestigde.

Het eiste “dat Israël, de bezettende macht, de uitbuiting, schade, oorzaak van verlies of uitputting en bedreiging van de natuurlijke hulpbronnen in het bezette Palestijnse gebied, inclusief Oost-Jeruzalem, en in de bezette Syrische Golan zou staken.”

De resolutie riep ook “Israël op om de Palestijnse ontwikkeling en export van ontdekte olie- en aardgasreserves niet te belemmeren.”

De resolutie bevestigde het recht van de Palestijnen om gecompenseerd te worden voor het Israëlische gebruik van hun natuurlijke hulpbronnen.

Landen die zich van de resolutie hebben onthouden, zijn onder meer Australië, Brazilië, Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Ivoorkust, Guatemala, Haïti, Honduras, Kiribati, Madagaskar, Papoea-Nieuw-Guinea, Samoa, Togo, Tonga en Tuvalu.

De zes landen die woensdag tegen de resolutie waren, waren Canada, Israël, de Marshalleilanden, Micronesië, Nauru en de Verenigde Staten.

Het hele blok van de Europese Unie van 27 landen en het Verenigd Koninkrijk stemden voor de tekst.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)