Politieke spanningen in Israël lopen op

Yair Lapid. Screenshot Channel 12

Minister van Defensie Benny Gantz heeft zijn Blauw-Witte partij opdracht gegeven om een ​​aantal omstreden wetsvoorstellen voor te bereiden die geen coalitiesteun hebben, een stap die de regering ten val zou kunnen brengen te midden van de groeiende discussie over mogelijke vervroegde verkiezingen. Inmiddels heeft oppositieleider Yair Lapid er bij de Blauw-Witte partij op aangedrongen om zijn voorstel voor de ontbinding van de Knesset en het uitroepen van nieuwe verkiezingen, waarover woensdag gestemd zal worden, te steunen.

Het persbericht van de Blauw & Wit partij zegt dat Gantz de partij opgedragen heeft om drie wetsvoorstellen voor te breiden: “De basiswet: gelijkheid”, waarvan Gantz zegt dat “bedoeld is om het recht op gelijkheid en het verbod op discriminatie te verankeren”; “De draagmoederschapswet” die “de kring van degenen die recht hebben op draagmoederschap gelijkmatig zou uitbreiden, en de mogelijkheid van draagmoederschap buiten Israël zou regelen”; en “The Basic Law: The Declaration of Independence“, die rechters zou verplichten “alle Israëlische wetgeving, inclusief andere basiswetten, te interpreteren in het licht van de Onafhankelijkheidsverklaring als een constitutioneel document.”

Het brengen van deze voorstellen naar de Knesset brengen zonder specifieke toestemming van Likud is in strijd met een clausule in het regeerakkoord tussen de partijen, maar lijkt bedoeld om premier Netanyahu te dwingen zijn ‘kaarten te laten zien’.

Donderdag gaf Netanyahu zijn coalitiepartner de schuld van de schijnbaar dreigende verkiezingen. “Als de afspraken van Blauw en Wit niet worden nageleefd, lijdt het geen twijfel dat we op weg zijn naar verkiezingen”, zei hij.

Nadat het bericht van Blauw en Wit naar buiten kwam, riep oppositieleider Yair Lapid, de partij van Gantz op, om niet langer “medeplichtigen” van de premier te zijn.

‘Je had goede bedoelingen, het werkte niet. Nu is het tijd om het goed te maken, ”zegt Lapid. “Je zit niet in een eenheidsregering, maar in een opgeblazen, corrupte regering die ongelooflijke schade aanricht aan de Israëlische economie. Infectiecijfers nemen weer toe. We hebben een regering nodig die werkt voor de burgers van Israël.”

“Binnen 48 uur kunnen we een einde maken aan de slechtste regering in de geschiedenis van het land. Over 48 uur zullen we stemmen over een wet om de Knesset uiteen te drijven ”, zei Lapid tijdens een Yesh Atid-Telem factievergadering.

Premier Netanyahu zei tijdens de fractievergadering van zijn Likud-partij dat de partij tegen een wetsvoorstel om de Knesset te ontbinden zal stemmen, waarbij hij haar inzet voor “eenheid” benadrukt om de coronavirus-pandemie aan te pakken en verdere normaliseringsovereenkomsten met Arabische staten te sluiten.

“Woensdag zal de oppositie proberen Israël naar onnodige verkiezingen te slepen. Likud zal tegen verkiezingen stemmen en voor eenheid ”, zei hij tijdens een fractievergadering.

Netanyahu voegt eraan toe: “De burgers van Israël hebben een regering nodig die niet optreedt voor verkiezingen, niet voor politiek, maar eerder voor hen.”

Het is niet verrassend dat Netanyahu verkiezingen op dit moment niet ziet zitten, hoewel hij in het recente verleden daar zelf vele malen mee dreigde.

Uit de peilingen van de afgelopen weken blijkt dat het mogelijk is dat een centrum rechts blok, waar onder andere andere Naftali Bennett met zijn rechtse Yamina partij deel van zou uitmaken, een meerderheid in de Knesset zou krijgen, waardoor Netanyahu en zijn Likud partij buitenspel zouden worden gezet, alsook de ultraorthodoxe partijen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!