Gideon Sa’ar verlaat de Likud en begint nieuwe partij

Gideon Sa’ar tijdens zijn persconferentie. Screenshot Channel 13 nieuws

Gideon Sa’ar, de man die binnen de Likud partij lange tijd werd gezien als de opvolger van Netanyahu, verlaat de Likud en start een nieuwe centrum-rechtse partij. Als reden gaf hij op dat Netanyahu van de partij een “instrument had gemaakt voor zijn persoonlijke belangen, inclusief zaken die verband houden met zijn strafproces”, en dat hij “een persoonlijkheidscultus had bevorderd binnen de partij”.

“Likud is mijn hele leven lang mijn politieke en tot op zekere hoogte mijn emotionele thuis geweest”, zei Sa’ar dinsdagavond in een speciale verklaring aan de media.

“De Likud is de afgelopen jaren in toenemende mate en dramatisch van pad veranderd. De beweging is een instrument geworden om de belangen van de premier te dienen, ook die in verband met zijn strafproces”, klaagde Sa’ar aan.

“Ik kan de door Netanyahu geleide regering niet langer steunen of lid zijn van een Likud-partij onder leiding van hem. Tegenwoordig heeft Israël eenheid en stabiliteit nodig – Netanyahu kan geen van beide bieden.”

Hij zei dat het, aangezien hij voor Likud was gekozen, terecht was dat hij zijn zetel in de Knesset neerlegde,” en ik zal dit woensdag doen.”

Sa’ar, die eind vorig jaar faalde in een Likud-leiderschapsuitdaging tegen Netanyahu, zei dat de huidige coalitie haar brede parlementaire steun heeft verspild en gefaald heeft in de aanpak van de pandemie. Israëliërs hebben hadden hun vertrouwen in het politieke systeem verloren en maken zich zorgen over hun eigen toekomst en die van hun kinderen.

Sa’ar parafraseerde de eerste premier van de Likud partij, Menachem Begin, en waarschuwde voor de morele gevaren voor de natie van al te langdurig leiderschap. “Het vervangen van Netanyahu is nu aan de orde”, verklaarde hij.

“Ik heb dan ook besloten om een ​​nieuwe politieke beweging op te richten die tegen Netanyahu zal vechten voor het premierschap, met de bedoeling hem te vervangen.”

De reactie van de Likud partij liet niet lang op zich wachten: “Sa’ar vertrekt omdat hij werd verslagen in de voorverkiezingen en, in recente interne opiniepeilingen uitgevoerd door de Likud, staat hij niet eens op plek 10”.

In de Israëlische media wordt gespeculeerd dat er door Sa’ar nu een brede centrum-rechtse partij zal worden opgericht, nu het duidelijk is dat hij een aantal vooraanstaande Likud Knesset leden met zich meeneemt.

Daarnaast zullen mogelijk Derech Eretz Knesset leden Zvi Hauser en Yoaz Hendel en voormalig opperbevelhebber van de iDF Gabi Eisenkot zich bij Sa’ar aansluiten.

Verkiezingen in Israël zullen waarschijnlijk ergens in maart plaatsvinden, nu de Knesset woensdag met grote waarschijnlijkheid zal stemmen om zichzelf te ontbinden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)