Avondklok in Israël gaat niet door wegens juridische problemen; alle winkelcentra gaan open

Gesloten Ir Yamin Mall in Netanya. Eigen foto

De maandagavond door premier Netanyahu aangekondigde avondklok die op woensdagavond zou ingaan en drie weken zou duren, is van tafel wegens juridische problemen. Tegelijkertijd werd besloten dat alle winkelcentra in het land vanaf woensdag weer open mogen.

Na verzet van hoge functionarissen van het ministerie van Volksgezondheid, maakten vertegenwoordigers van de procureur-generaal dinsdag duidelijk aan het kabinet dat zonder brede steun van het ministerie van Volksgezondheid de avondklok niet afdwingbaar zou zijn en dat het juridisch niet verdedigbaar zou zijn voor het Hooggerechtshof. 

Daarnaast trokken veel gezondheidsfunctionarissen de doeltreffendheid van een avondklok in twijfel, waaronder de commissaris voor coronavirus Nachman Ash, die bezwaren uitte tegen het idee om een ​​avondklok in te stellen en – in overeenstemming met de mening van gezondheidswerkers- zei dat de doeltreffendheid van een avondklok onbekend is. en waarschijnlijk niets zou uithalen.

In een verklaring zei het kantoor van Netanyahu :””Als gevolg van de juridische moeilijkheden die zijn ontstaan ​​bij het goedkeuren van een nachtelijke afsluiting, die bedoeld is om een ​​algemene lockdown te voorkomen, worden nu alternatieven onderzocht die het mogelijk maken om bijeenkomsten op Chanoeka en tegen het einde van het jaar te voorkomen”.

Of dit zal inhouden dat Israël te maken zal krijgen met een derde lockdown zal mogelijk later op woensdag duidelijk worden wanneer het coronavirus kabinet opnieuw bij elkaar zal komen.

Volgens Channel 12 zal het ministerie van Volksgezondheid nu nauwkeurige sluitingen aanbevelen op basis van lokale besmettingscijfers, terwijl het specifiek zal optreden in gebieden met een voornamelijk ultraorthodoxe bevolking om ernstige uitbraken tijdens Chanoeka te voorkomen. Ook in sterk geïnfecteerde gebieden met een christelijke meerderheid zal tijdens Kerstmis en oudejaarsavond strikt worden opgetreden.

Het ministerie probeert ook alvast plannen te maken dat zodra Israël 2.000 gevallen per dag ziet – een benchmark die het waarschijnlijk volgende week zal bereiken – alle winkels, openluchtmarkten en winkelcentra opnieuw zullen sluiten.

Inmiddels heeft de regering besloten dat vanaf vandaag, woensdag, alle shoppingmalls in het land open mogen.

Wel gelden er beperkingen voor het aantal personen dat tegelijk in een winkel aanwezig mag zijn.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)