Israël maakt 626 miljoen euro aan Palestijnse autoriteit over

Mahmoud Abbas. Screenshot YouTube

Na de aankondiging eerder in november dat de Palestijnse leiders hebben besloten de verbroken samenwerking met Israël te herstellen, heeft het Israëlische veiligheidskabinet zondag besloten om 2,4 miljard Shekel (626 miljoen euro) aan voor de Palestijnse Autoriteit (PA) geïnd belastinggeld over te maken als onderdeel van een hervatting van de hernieuwde samenwerking.

De ministers besloten echter ook om ongeveer 600 miljoen shekel (151 miljoen euro) in te houden ter compensatie van de zogenaamde “pay to slay” -betalingen van de PA – ofwel de betaling van salarissen aan terroristen en hun families.

Als onderdeel van de Oslo-akkoorden tussen Israël en de Palestijnen, int Israël namens de Palestijnse Autoriteit belastinginkomsten. Maar de PA kondigde begin juni aan dat het zou weigeren de maandelijkse overschrijving van meer dan 100 miljoen dollar te accepteren als onderdeel van het beëindigen van de coördinatie met Israël. De inkomsten vormden meer dan 60 procent van Ramallah’s budget voor 2020.

In mei kondigde de Palestijnse president Mahmoud Abbas aan dat de PA alle overeenkomsten en afspraken over veiligheids- als civiele kwesties met Israël en de Verenigde Staten op te schorten.

Echter, kort na de overwinning van Joe Biden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020, zei de Palestijnse minister van Burgerzaken Hussein al-Sheikh eerder in november dat de PA het geld van Israël zou accepteren na een ontmoeting tussen de twee partijen.

De weigering om het geld aan te nemen leidde tot een zes maanden durende crisis waarin de coördinatie tussen Israël en de Palestijnen instortte en honderdduizenden Palestijnse ambtenaren zonder hun salaris kwamen te zitten.

Nu de PA geconfronteerd werd met een enorme fiscale crisis, ontvingen honderdduizenden werknemers in de publieke sector – volgens een beoordeling van de Wereldbank zo’n 15 tot 20% van de economie van de PA – bijna vijf maanden lang geen volledige salarissen.

Palestijnse functionarissen veranderen naar verluidt van strategie na de overwinning van Biden, in een poging om de harde strafmaatregelen die de regering-Trump op Ramallah toepaste, ongedaan te maken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!