Israëlische startup komt met zuivelproducten waar geen koe aan te pas komt

De Israëlische startup Re-milk hoopt het eerste bedrijf ter wereld te zijn dat echte zuivelproducten op de markt brengt zonder dat daarbij een enkele koe nodig is.

“Het is niet langer duurzaam om op dieren te vertrouwen om ons voedsel te maken”, zegt Aviv Wolff, die vorig jaar medeoprichter was van de startup. “De gevolgen van veeteelt zijn verwoestend voor onze planeet”.

De technologie die Wolff en zijn wetenschappelijke partner Ori Cohavi hebben ontwikkeld, produceert melkeiwitten die “chemisch identiek” zijn aan die in melk en zuivelproducten die door koeien worden geproduceerd, legde Wolff uit. Dat betekent in wezen dat het zuivelproducten zijn met zuiveleiwitten, minus de koeien.

De twee ondernemers brachten de chemische samenstelling van melk in kaart, beoordeelden het vet, de lactose en de suiker in de vloeistof en stelden vast dat het belangrijkste ingrediënt voor het maken van melk de eiwitten zijn.

Een mozzarella-kaasbal gemaakt met Re-milk’s melkeiwitten. Foto Re-milk

Ze wilden dus de eiwitten herscheppen door de genen die ervoor coderen te nemen en ze in een eencellige microbe in te brengen, die ze genetisch manipuleerden om het eiwit “op een efficiënte en schaalbare manier tot expressie te brengen”, zei Wolff. Met behulp van een microbieel fermentatieproces verhoogden ze het aantal eiwitten, dat ze vervolgens tot poeder droogden.

“We maken zuivelproducten die identiek zijn aan koemelkproducten, met dezelfde smaak, textuur, rekbaarheid en smeltigheid, zonder cholesterol en lactose,” zei hij. “We hebben in feite het hele mechanisme van melkproductie omgezet in een eencellige microbe. We hebben de ‘rest van de koe’ niet nodig, en we hoeven zeker geen middelen uit te geven om een ​​dier van 900 kilo te maken. “

Het Re-milk-team. Medeoprichter Ori Cohavi staat er middenin met het lichtgroene T-shirt; Aviv Wolff is de eerste aan de rechterkant. Foto Re-milk

Dit model van voedselproductie zal tot 100 keer landefficiënter zijn dan de bestaande zuivelsystemen, 25 keer efficiënter wat het gebruik van grondstoffen betreft en 20 keer efficiënter in tijd.

Wanneer gemengd met water, plantaardige oliën zoals kokosolie of zonnebloemolie, en plantaardige suiker, kunnen de melkvloeistof en zijn derivaten worden geproduceerd met exact dezelfde eigenschappen, smaak en structuur, zei hij.

Het gedroogde eiwit zal worden verkocht aan zuivelbedrijven en fabrikanten kunnen water en vet toevoegen om een ​​reeks kazen, yoghurt en ijsjes te maken, zei Wolff.

Zullen de zuivelproducten worden beschouwd als op melk gebaseerd, vanwege Joodse voedingsoverwegingen?

‘Ik ben geen rabbijn,’ zei Wolf. “Maar er wordt geen enkele cel uit een koe gehaald, want zelfs het gen is een volledig gesynthetiseerd gen. Er is geen dier in enig deel van het proces. “

Dus technisch gezien is het product een niet-zuivelproduct. Aan de andere kant, zei hij, is het eiwit eigenlijk een melkeiwit. “In het lab is het precies hetzelfde” als een eiwit dat van een koe kwam, zei hij.

Een pizza met kaas gemaakt met Re-milk’s melkeiwitten. Foto Re-milk

Wolff zei dat het bedrijf waarnemers de melk nog niet laat proeven. Maar het bedrijf heeft dubbelblinde proeverijen gehouden voor onderzoeks- en ontwikkelingsdoeleinden met een onafhankelijk publiek dat de alt-kaasproducten niet kon onderscheiden van traditionele kazen, zei hij.

Het product is klaar maar nog niet rijp voor commercialisering, aangezien de partners nu proberen de productieprijs van het eiwit te verlagen, zei hij. Vanwege de over het algemeen lage melkprijs wereldwijd, zal het bedrijf in eerste instantie niet kunnen concurreren met vloeibare melk en zal het zich in eerste instantie richten op kaasproducten, aldus Wolff.

Remilk is niet het enige technologiebedrijf dat werkt aan alternatieve melkproducten. Het Australisch-Amerikaanse bedrijf Change Foods gebruikt biotechnologische technologie om diervrije kaas en zuivelproducten te maken, zegt de website. New Culture, gevestigd in San Francisco, zegt dat het “koeienkaas zonder de koe” maakt.

Het Duitse Legendairy Foods gebruikt ook microbiële fermentatie om dezelfde eiwitten te produceren die in koemelk worden aangetroffen, en het Belgische Die Vegan Cowboys zegt dat het producten maakt met dezelfde koemelk, maar zonder het gebruik van dieren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)