Israëlische Startup onthult ‘nieuwe generatie’ raketmotoren met ‘PowerGel’-brandstof

NewRocket’s PowerGel voor raketmotoren. Foto NewRocket

De Israëlische startup NewRocket heeft een “nieuwe generatie” raketmotoren onthuld die op gel werken, goedkoop zijn en bovendien milieuvriendelijk. De motoren van het bedrijf zijn geschikt voor ruimte- en verdedigingsdoeleinden – in voertuigen van elke omvang, “overal waar je een raket hebt”, zei CEO Ilan Harel.

De PowerGel-brandstof die het bedrijf gebruikt, is gebaseerd op technologie die is ontwikkeld door prof. Benny Natan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van het Technion – Israel Institute of Technology.

“De brandstof is gemaakt van veelgebruikte kerosine waaraan materialen zijn toegevoegd om er een gel van te maken. Vervolgens worden er andere substanties aan toegevoegd, die deze gel veranderen in een krachtig, energetisch en hypergolisch drijfgas,” zei Harel, die weigerde de identiteit van de substanties te onthullen. Een hypergolisch drijfgas is een stof die spontaan kan ontbranden als het in contact komt met een oxidatiemiddel, legde hij uit.

De firma ontwikkelt de raketten met de brandstof en voert voor in totaal ongeveer 6 miljoen dollar, ontwikkelingsprojecten uit met de toonaangevende lucht- en ruimtevaartbedrijven Israel Innovation Authority en de Israel Space Agency.

NewRocket zegt dat het een nieuwe generatie ruimtemotoren ontwikkelt. Foto <em>NewRocket</em>

Naarmate de verovering van de ruimte zich verplaatst van de overheidssfeer naar particuliere initiatieven, worden er steeds meer satellieten, maanlanders en ruimtelaboratoria gelanceerd en zijn bedrijven in de sector op zoek naar technologieën die zowel groener als goedkoper zijn.

Traditionele brandstoffen die tegenwoordig worden gebruikt voor de voortstuwing van satellieten, zijn zeer giftig, op basis van hydrazine, dat naar verwachting in Europa zal worden verboden, aldus het bedrijf in de verklaring.

De raketten die door het bedrijf zijn ontwikkeld, zijn “volledig controleerbaar”, zei Harel, wat betekent dat de raket naar believen kan worden in- of uitgeschakeld. Zodra het ruimtevaartuig zijn baan heeft bereikt, kan de raket worden uitgeschakeld.

“Raketten die geen bestuurbare motoren gebruiken, laten hun motoren draaien totdat ze de brandstof hebben uitgeput. Onze brandstof is controleerbaar, kan langdurig worden opgeslagen en is niet giftig”, legt Harel uit.

“De ruimtevaartindustrie maakt een enorme transformatie door. Het is al decennia lang een door de overheid gecontroleerde sector. Toch begon de afgelopen jaren, met de opkomst van privé-initiatieven van ondernemers zoals Elon Musk’s SpaceX, de civiele ruimtevaartmarkt zich snel te ontwikkelen ”, aldus Netta Cohen, CEO van Incubit Ventures.

“Om deze markt te laten versnellen en opschalen, is het echt nodig om de kosten te verlagen met behoud van hoge prestaties. De oplossing van NewRocket verstoort de markt met een innovatieve benadering ”die beantwoordt aan de marktbehoeften van de nieuwe ruimte-initiatieven.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)