‘Vrede tussen buren’, artiesten uit Israël, Tunesië en Jemen zingen samen voor vrede

Screenshot YouTube

Hoewel er nog lang geen sprake is van normalisatie tussen Israël, Jemen en Tunesië, proberen zangers uit deze landen de bevolking nader tot elkaar te brengen en hebben daartoe gezamenlijk het lied ‘Vrede tussen buren’ opgenomen.

Het lied is geschreven door een artiest uit Jemen die anoniem wil blijven vanwege zijn veiligheid en wordt gezongen door de Israëlische zanger Ziv Yehezkel en de Tunesische zanger Noomane Chaari.

Yehezkel en Chaari zingen het lied in het Arabisch waarbij zij zich uitspreken over hun religieuze identiteit en hun verlangen naar vrede en een einde aan de haat. Het bevat teksten als “In mijn geloof is er een plaats voor alle religies” en “Mijn boek roept de buren op hun meningsverschillen te overwinnen”, terwijl wordt opgeroepen tot “vrede onder de buren” en “het bouwen van bruggen naar elkaar”.

Hoewel de videoclip die het nummer begeleidt, niet uitdrukkelijk Tunesië of Israël vermeldt, bevat het beelden uit beide landen.

“Ik heb geen probleem met mijn joodse broeders en mijn christelijke broeders”, vertelde Chaari aan het Israëlische publieke omroep KAN. “Ons doel is om religies dichter bij elkaar te brengen, ongeacht de nationale identiteit.”

De niet bij naam genoemde Jemenitische artiest zei dat het zijn bedoeling was om “om liefde en vrede tussen beide volkeren te verspreiden”.

Chaari vertelde Kan dat hij “geen probleem met normalisatie zag. In de kunst bestaat niet zoiets als normalisatie. Kunst accepteert iedereen, ongeacht religie. 

Over de vraag of hij bang was dat sommigen in zijn land misschien onvriendelijk zouden zijn ten opzichte van zijn opvattingen, zei Chaari: “Ik zal niet liegen, er is een beetje angst, maar ik hoop dat het voorbij gaat.”

Het project werd georganiseerd door de in New York gevestigde Arab Council for Regional Integration die zichzelf omschrijft als “een pan-Arabisch initiatief dat zich toelegt op het bevorderen van een geest van partnerschap die geen grenzen kent”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)