Vaccinatie tegen coronavirus in Israël groot succes, ruim 800.000 ingeënt in 11 dagen

President Rivlin op bezoek bij een vaccinatiecentrum in Jeruzalem. Foto Haim Zach / GPO

De vaccinatie campagne tegen het coronavirus is een veel groter succes dan de meest optimistische betrokkenen hadden kunnen bedenken. Zo een groot succes dat wordt overwogen om de snelheid van vaccineren iets af te remmen om te voorkomen dat er tekorten ontstaan voordat de nieuwe lading Pfizer vaccins in het land arriveren.

Waar er in het begin van de campagne nog van uit werd gegaan dat veel Israëlis zouden wachten om zich te laten vaccineren, blijkt in de praktijk dat niet zo te zijn en wil iedereen zijn of haar eerste injectie ontvangen.

Op woensdagavond bleek volgens gegevens van het ministerie van Volksgezindheid, dat ruim 152.000 die dag waren ingeënt waardoor het totaal uitkwam op ruim 800.000 mensen die in 11 dagen zijn gevaccineerd en zullen tegen het einde van deze week rond 1 miljoen Israëlis zullen zijn gevaccineerd.

Volgens Channel 13 nieuws wordt overwogen om de snelheid van vaccineren af te remmen om te voorkomen dat er tekorten zullen ontstaan voordat tegen het einde van januari de nieuwe lading Pfizer vaccins arriveert.

Er zal prioriteit worden gegeven aan iedereen die een tweede injectie nodig hebben, zodat daar geen vertraging in komt.

Inmiddels is 30% van de bevolking boven 60 jaar gevaccineerd en zullen de overigen in de komende 10 dagen zijn ingeënt.

Terwijl ondertussen ook begonnen is met het vaccineren van onderwijzend personeel, deelde het ministerie van Volksgezondheid mee dat tot nu toe 652 mensen bijwekringen hadden na te zijn gevaccineerd.

De meest voorkomende bijwerkingen waren zwakte voelen, duizeligheid en koorts, bij 319 mensen, aldus het ministerie. Vijf meldden ook dat ze last hadden van diarree. Nog eens 293 mensen meldden symptomen op de plaats van de injectie, zoals pijn, bewegingsbeperking, zwelling en roodheid.

Veertien mensen zeiden dat ze allergische reacties hadden, zoals jeuk en zwelling van de tong en keel. Bovendien leden 26 mensen aan wat het ministerie omschreef als “neurologische symptomen”, waarvan 19 klaagden over een tintelend gevoel in hun arm. Over het algemeen verdwenen deze klachten na 1 of 2 dagen, aldus het ministerie.

Volgens het ministerie zochten slechts 51 mensen van degenen die aangaven last te hebben van bijwerkingen, medische hulp voor hun symptomen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!