De synagoge van Beiroet is gerenoveerd maar Joden zullen er waarschijnlijk niet bidden

De beschadigde synagoge van Beiroet. Foto Wikipedia

Na schade door de rampzalige ontploffing in de haven van Beiroet deze zomer is de Maghen Abraham-synagoge gerenoveerd. Maar de weinige Joden die nog in het land wonen zijn te bevreesd om er te bidden.

De renovaties werden betaald door Joodse buitenlandse donateurs en het ontwikkelingsbedrijf Solidere, opgericht door wijlen Libanese premier Rafik Hariri, volgens een Libanees televisierapport dat woensdag werd vertoond op het Israëlische journaal van Channel 12.

Volgens Nagi Georges Zeidan, een expert op het gebied van de kleine joodse gemeenschap in Libanon, zijn er nog maar 29 joden in het land. Het tv-rapport zei dat er geen gemeenschapsleven is en dat er op Shabbat geen gebeden worden gehouden in de synagoge. De gemeenschap bestond in de jaren zeventig uit een kleine honderd en is sindsdien geslonken tot hoogstens enkele tientallen.

“Sinds er in 1985 negen Joden zijn ontvoerd en geëxecuteerd vreest elke Jood in Libanon voor zijn lot. Dat is de waarheid,” zei Zeidan tegen de Libanese tv.

Interieur van de synagoge. Foto via FB

De synagoge bleek slechts geringe schade op te hebben lopen bij de explosie in augustus in de haven van Beiroet, waarbij meer dan 200 mensen om het leven kwamen en duizenden gewond raakten, terwijl grote delen van de stad verwoest achterbleven.

Een afbeelding op de Facebook-pagina van een groep genaamd Lebanese Jewish Community Council toonde wat puin en stof op de vloer van de synagoge en op plastic vellen die de banken bedekten. De muren vertoonden geen scheuren en het was niet duidelijk of de glazen ramen waren verbrijzeld, maar de kozijnen leken op hun plaats te zitten.

Foto’s van binnenuit de synagoge die in november door de groep werden gedeeld, toonden duidelijke schade aan het interieur van het gebouw. De groep zei dat de renovaties doorgingen.

De synagoge werd vorig jaar, voor de ontploffing in de haven van Beiroet, heropend na een grondige renovatie.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)