Israël ontvangt wekelijks 400.000 tot 700.000 Pfizer vaccins

Aankomst van het El AL vliegtuig met 700.000 Pfizer vaccins op zondag. Screenshot Twitter

Volgens de overeenkomst die vorige week met het Amerikaanse bedrijf Pfizer is gesloten, zal Israël wekelijks tussen 400.000 en 700.000 vaccins ontvangen, zo melde Channel 12 op zondagavond. Ondertussen vragen westerse regeringsleiders Netanyahu hen het geheim van Israëls vaccinatie succes en rijzen er vragen in Israël wat voor soort deal Netanyahu met Pfizer heeft gesloten.

Door de gestage wekelijkse aanvoer kan Israël door blijven gaan met het hoge tempo waarin de bevolking wordt gevaccineerd tegen het coronavirus.

Premier Netanyahu maakte zondag bekend dat er vanaf deze week wordt gestreefd om dagelijks 170.000 mensen per dag te vaccineren, ook zal er een begin worden gemaakt met het vaccineren van de 50 plussers.

Daarnaast zal deze week ook al het onderwijzend personeel worden gevaccineerd.

Ondertussen hebben diverse regeringsleiders met premier Netanyahu gebeld en hem gevraagd hen het geheim van Israëls vaccinatieprogramma te vertellen.

Onder hen was de Duitse bondskanselier Merkel en een forum van regeringsleiders onder leiding van de Oostenrijkse bondskanselier Kurtz.

De andere leiders in het forum zijn de Deense premier Mette Frederiksen, de Australische premier Scott Morrison, de premier van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern, de Tsjechische premier Andrej Babiš en de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis.

Netanyahu en Deense premier Frederiksen zijn overeen gekomen om de professionele samenwerking tussen Denemarken en Israël te verbreden zodat Denemarken kan gaan vaccineren volgens de Israëlische werkwijze.

De Tsjechische president Milos Zeman zei zondag dat hij Israël om advies had gevraagd over vaccinaties tegen coronavirus, aangezien zijn EU-land leed aan een van ‘s werelds snelste infectiecijfers.

President Milos Zeman zei tegen de tabloid Blesk dat hij onlangs zijn Israëlische tegenhanger Reuven Rivlin had gevraagd “om hulp bij het organiseren van de vaccinatiecampagne omdat Israël daar absoluut perfect in is”.

Ondertussen vragen Israëlische privacy experts zich af wat voor soort medische gegevens is beloofd aan de in de VS gevestigde farmaceutische gigant Pfizer in ruil voor de miljoenen extra doses van het vaccin die met spoed naar Israël worden gestuurd.

Premier Benjamin Netanyahu kondigde donderdag aan dat Pfizer had ingestemd om miljoenen extra doses naar Israël te sturen, dat zal dienen als een “modelland” voor de farmaceutische gigant, en in ruil daarvoor statistische gegevens over de effectiviteit van het vaccin aanbieden.

Maar het ministerie van Volksgezondheid en andere overheidsfunctionarissen hebben slechts vage antwoorden gegeven over wat voor soort informatie Pfizer voor de doses zal krijgen, wat de bezorgdheid over het gebrek aan transparantie van de overheid vergroot.

“De premier moet onmiddellijk publiceren wat er in de overeenkomst met Pfizer staat”, zei Tehilla Shwartz Altshuler, een senior fellow bij het Israel Democracy Institute, in een telefonisch interview met The Times of Israel zondag.

Sharon Alroy-Preis, waarnemend hoofd van de volksgezondheid van het ministerie van Volksgezondheid, zei dat de farmaceutische gigant alleen informatie zal ontvangen die openbaar wordt gedeeld.

“Als dat inderdaad zo is, is het niet duidelijk wat de enorme waarde van deze gegevens voor Pfizer zou zijn”, zei Shwartz Altshuler, “ze kunnen namelijk vrij eenvoudig zelf deze gegevens verzamelen”.

Shwartz Altshuler zei “dat ze een ‘sterk gevoel’ had dat een ‘ander soort gegevens’ is beloofd aan de Amerikaanse pharmagigant: persoonlijke gegevens worden geanonimiseerd – dat zijn medische dossiers van burgers waaruit namen, adressen en ID-nummers zijn verwijderd.

Het probleem is dat de technologie tegenwoordig zo geavanceerd is dat onderzoek heeft aangetoond dat zelfs gegevens die anoniem zijn gemaakt, kunnen worden “gedeanonimiseerd”, zei Shwartz Altshuler, die het een “enorm risico” noemde.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)