Israëlisch bedrijf test screeningstool voor borstkanker met gebruikmaking van AI

Foto Ibex

Het Israëlische kankerdiagnostiekbedrijf Ibex Medical Analytics heeft woensdag een pilotprogramma aangekondigd om met de implementatie van zijn screeningstool voor borstkanker te beginnen bij het Pathology Institute of Maccabi Health Services, het grootste ziekenfonds van Israël.

De pilot wordt uitgevoerd in samenwerking met het Kahn-Sagol-Maccabi Research and Innovation Institute van Maccabi Healthcare Services en omvat 2000 borstbiopten waarop pathologen de oplossing van Ibex zullen gebruiken voor AI-gestuurde diagnose van borstkanker. Het systeem is ontworpen om pathologen te helpen bij het nauwkeuriger diagnosticeren van borstbiopsieën en met een snellere doorlooptijd in vergelijking met diagnose op een microscoop, meldt NoCamels. 

Het bedrijf zegt dat het de allereerste toepassing is van kunstmatige intelligentie voor de diagnose van borstkanker.

Het Galen-platform van Ibex, dat ook Galen Prostate omvat, biedt de Ibex First Read en de Ibex Second Read applicaties die gevallen analyseren voorafgaand aan beoordeling door de menselijke patholoog, waardoor dringende gevallen eerder prioriteit krijgen. Het Second Read-systeem voor borst- en prostaatbiopsieën wordt sinds 2018 gebruikt bij het pathologie-instituut van Maccabi.

Tijdens de pilot voor het First Read-systeem worden alle borstbiopsieën gedigitaliseerd met een digitale pathologiescanner en automatisch geanalyseerd voordat ze door een patholoog worden beoordeeld. De oplossing detecteert verdachte bevindingen op biopsieën en classificeert deze in een van de drie risiconiveaus, variërend van hoog risico op kanker tot goedaardig.

“Kunstmatige intelligentie zorgt voor een revolutie in de gezondheidszorg, en de integratie ervan in de klinische praktijk zal het vermogen om kanker snel en efficiënt te diagnosticeren aanzienlijk verbeteren”, zegt Dr. Chaim Linhart, medeoprichter en CTO van Ibex. “Onze oplossingen worden in de dagelijkse praktijk in pathologielaboratoria over de hele wereld gebruikt en hebben al geholpen bij het opsporen van borst- en prostaatkanker die door pathologen ten onrechte als goedaardig werden gediagnosticeerd. Het is nu tijd om AI naar een hoger niveau te tillen en de mogelijkheden ervan in een breder scala van de diagnostische workflow te gebruiken. “

Dr. Judith Sandbank, de directeur van Maccabi’s Pathology Institute, zei dat de organisatie “een succesvolle ervaring heeft met Ibex ‘AI-oplossing, waardoor we kwaliteitscontrole kunnen implementeren en tweede lezing van biopsieën kunnen uitvoeren. Bovendien maken we nu een aanzienlijke sprong voorwaarts met de integratie van AI in primaire kankerdiagnose.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)