Nieuwe bijensoort in Israël ontdekt

De nieuw ontdekte Lasioglossum dorchini-bijen – vrouwtje links, mannetje rechts.  Foto door Alain Pauly / Belgian Journal of Entomology / via ISRAEL21C

Een nieuwe bijensoort die uniek is voor de zandduinen van de Israëlische kustvlaktes is geïdentificeerd en beschreven door Alain Pauly, een taxonoom van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel.

De soort wordt Lasioglossum dorchini genoemd als eerbetoon aan de Israëlische bijenonderzoeker Achik Dorchin van het Steinhardt Museum of Natural History van de Universiteit van Tel Aviv.

Dit nieuwe type bij is vooral spannend omdat een afname van de wereldbevolking bijen de bestuiving van gewassen in gevaar brengt.

De bestuiving van gewassen is voornamelijk afhankelijk van beheerde kolonies van de gedomesticeerde honingbij. Wilde, onbeheerde bijen zijn echter ook zeer effectief bij het bestuiven van natuurlijke en landbouwsystemen.

Inheemse bijen zijn de belangrijkste groep wilde bestuivers. Dit is de reden waarom onderzoekers hebben geprobeerd inheemse bijenhabitats te behouden in de kuststreek van Israël, waar grootschalige eucalyptusaanplantingen dramatische veranderingen in habitatkenmerken en verminderde lokale biodiversiteit veroorzaakten.

Israëlische en Belgische onderzoekers onder leiding van prof. Yael Mandelik en promovendus Karmit Levy van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem hebben de afgelopen vijf jaar het effect van herstelactiviteiten bestudeerd en specifiek hoe ze de lokale bijenpopulatie ten goede komen.

Het was tijdens hun studie in het Alexander River National Park dat ze de nieuwe wilde bijensoort ontdekten.

De ontdekking werd onlangs gepubliceerd in het Belgian Journal of Entomology .

“Naast de professionele opwinding van het ontdekken van een nieuwe soort die voorheen onbekend was voor de wetenschap, heeft deze bevinding een bredere toepassingswaarde om ons te helpen een beter begrip te krijgen van de bijengemeenschappen, hun habitatvereisten en de bestuivingsdiensten die ze kunnen bieden,” zei Mandelik.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!