Lockdown in Israël is verlengd tot 31 januari

Gesloten shopping mall. Eigen foto

Met dagelijkse besmettingscijfers boven de 10.000 per dag heeft de regering besloten de huidige strenge lockdown te verlengen tot en met 31 januari. Daarna zal er opnieuw worden bekeken of al of niet moet worden doorgegaan met de lockdown.

De verlenging volgt op het recordaantal nieuwe besmettingen van dinsdag toen er 10.021 nieuwe gevallen van het coronavirus in Israël werden gemeld.

De lockdown, die al in de derde week zit, zou donderdagavond automatisch eindigen als er geen uitstel was verleend. Na het unanieme kabinetsbesluit zal de lockdown nu doorgaan tot 31 januari. Het ministerie van Volksgezondheid wilde de lockdown met minimaal twee weken verlengen.

Het kabinet keurde ook nieuwe beperkingen op internationale reizen goed. Vanaf zaterdag 23 januari zullen Israëliërs die terugkeren uit het buitenland 72 uur voor hun vlucht een geldige negatieve coronatest moeten hebben gedaan. Zonder de test mogen ze vanaf hun vertrekpunt niet aan boord van een vlucht naar Israël. Doen ze dat wel dan krijgen ze een boete van 2.500 shekel (635 euro).

Minister van Defensie Benny Gantz, die Blauw en Wit leidt, eiste aanzienlijke handhaving in gebieden waar de lockdown wordt geschonden, dat zijn voornamelijk de ultraorthodoxe en Arabische buurten.

Hij legde verdere voorwaarden vast om in te stemmen met het verlengen van de lockdown, waaronder het beperken van het binnenkomen en verlaten van het land en dat schoolkinderen van 16-18 jaar worden ingeënt, om ervoor te zorgen dat de toelatingsexamens voor bagrut volgens plan worden afgenomen. De huidige lockdown heeft alle niet-essentiële bedrijven en het onderwijssysteem afgesloten.

Sommige experts in Israël gaan ervan uit dat, ondanks de vaccinaties er in maart sprake zal zijn van een vierde golf, mede veroorzaakt door de mutaties van het coronavirus.

Zo is de Britse coronavariant verantwoordelijk voor 30-40% van de huidige besmettingen en kan deze binnen enkele weken de dominante soort in Israël worden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)