Ophef over keuze Benali voor 4-mei voordracht zwelt aan

Schrijver Abdelkader Benali, een zeer <s>bedenkelijke,</s> schandalige keuze voor de 4-mei voordracht (bron: <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdelkader_Benali">Wikipedia</a>)

Gisterochtend maakte het Nationaal Comité 4 en 5 mei bekend dat de 4-mei voordracht dit jaar wordt gehouden door schrijver Abdelkader Benali. Deze keuze heeft direct ophef veroorzaakt, vanwege de vele bedenkelijke uitspraken van deze schrijver, waarin hij zich onder andere negatief uitlaat over Joden, maar juist positief over Jodenhaters. Waar komt deze ophef vandaan, hoe ontwikkelt deze zich en zal dit het Comité ertoe bewegen om hun blunder nog te herstellen?

Reden voor de ophef

Abdelkader Benali heeft een hele reeks zeer bedenkelijke uitspraken op zijn naam. In HP/de Tijd wordt hij aangehaald over Amsterdam Zuid: “daar blijkt het vol te zitten met joden. En het vervelendste is: het zijn zoveel joden! Amsterdamse joden. Je voelt je als Marokkaan nauwelijks op je gemak. Het lijkt Israël wel. Heel irritant allemaal. Zoveel joden, dat voelt gewoon gek aan.”

Tegen comedian Hans Teeuwen uitte hij publiekelijk een fysiek dreigement. Je zou het ook aanzetten tot geweld kunnen noemen. Hij schrijft dat als reactie op Hans’ grappen over de islam er een “gek kan opstaan en – paf! Ik zou vooral in Oud-Zuid blijven als ik hem was”. Hier verklaart hij Hans eigenlijk vogelvrij en waarschuwt hij hem dat hij kan worden neergeschoten als hij naar buiten gaat.

Abdelkader Benali waarschuwt Hans Teeuwen dat ie mogelijk wordt neergeschoten als hij Oud-Zuid verlaat

Steun aan Jodenhater Abou Jahjah

Benali kan blijkbaar sowieso niet tegen humor, satire en het vrije woord, waar onze vorige generaties zo voor hebben moeten vechten. Columnist Ruben Oppenheimer, van Joodse afkomst, heeft dingen getekend die Abdelkader niet leuk vond en daarom wordt hij meteen maar met een nazi vergeleken. Dit was nog geen 5 jaar geleden.

Benali over cartoonist Ruben Oppenheimer

Maar wat had Oppenheimer eigenlijk getekend? Een cartoon over de bekende jodenhater Dyab Abou Jahjah. Benali wilde deze notoire Jodenhater, o.a. bekend van de uitspraak “alle Joden in zee gooien is niet haalbaar” graag verdedigen. Dit kostte hem echter een juryplek bij de Inktspotprijs. Hij nam zijn woorden echter niet terug, maar vond achteraf slechts dat hij zijn mond had moeten houden, omdat het zijn objectiviteit als jurylid had aangetast.

Genoeg reden voor ophef. En als je iets verder kijkt zie je dat hij het vaker opneemt voor de radicale haatzaaiers. Tariq Ramadan deed uitspraken over homoseksualiteit die als haatzaaiend mogen worden bestempeld. Benali, samen met uitgerekend Anja Meulenbelt (141) sprongen weer op de bres. En zo hebben wij en anderen nog vele bedenkelijke en niet-verbindende uitspraken gevonden van deze Benali.

Misschien ten overvloede, maar de ophef komt niet vanwege de afkomst van Benali. Sterker nog, diversiteit kan de 4-mei herdenking ook belangwekkender maken voor een steeds groter wordende groep voor wie deze dag niets zegt. Dat zal het comité misschien ook gedacht hebben, maar ze waren duidelijk vergeten om even hun huiswerk te maken.

Wat voor ophef is er?

Gistermiddag nadat het nieuws bekend werd hadden veel mensen al direct hun bedenkingen. Gisteravond zag de redactie veel individuele gebruikers die hun afschuw uitspraken over deze keuze. Opvallend genoeg werd ook de link met Arnon Grunberg vorig jaar gelegd. Voor veel mensen was Arnon vorig jaar ook een verkeerde keuze en hij heeft bij velen (niet bij iedereen) kwaad bloed gezet met zijn Marokkanen-zijn-de-nieuwe-Joden uitspraak. Hij is in ieder geval een proponent van een bepaalde agenda die een soort provocatieve mismatch is met wat we op 4 mei herdenken.

Redacteuren van het NIW sluiten zich aan bij de ophef, Geenstijl heeft het ook over een blunder van het Comité en op dit moment zijn er al 150 reacties op de Facebookpagina van het Comité waarvan het overgrote deel zich zeer negatief uitlaat over deze keus. Het moge duidelijk zijn dat deze schrijver totaal ongeschikt is om bij de 4-mei herdenking een prominente rol te krijgen. Wegens zijn uitspraken over Joden, zijn uitspraken waar hij haatzaaiers verdedigt en waar hij comedians en cartoonisten bedreigt en godwins doet. Ook wij roepen het Comité dus op om deze blunder snel te herstellen. Zelf laten weten aan het Comité wat je ervan vindt kan o.a. onder hun post of via info@4en5mei.nl.

Edit 20.41u: Esther Voet geeft op haar Facebook aan dat het Comité inmiddels een onderzoek is gestart.

Lees ook: ‘Het 4 en 5 mei Comité’ – Een nieuwe column van Rob Fransman

Advertentie (4)