‘Van de rivier tot de zee’: het door Nederland gesteunde B’Tselem overschrijdt een grens

Onder de kop ‘Een regime van Joodse suprematie van de rivier de Jordaan tot de Middellandse Zee: dit is apartheid’, lanceerde de Israëlische en royaal door Nederland gesteunde NGO B’Tselem een aanval op Israël als Joodse staat, door van start te gaan met een ​​internationale campagne. De standpunten zijn online gezet op een nieuwe website die de extreemlinkse organisatie heeft gelanceerd en wordt gepromoot door sympathieke mediaplatforms. Een bijlage van acht pagina’s is gepubliceerd in het marginale Israëlische dagblad Ha’aretz, die vooral veel lezers kent buiten Israël.

De aanval op Israël’s rol als toevluchtsoord voor het Joodse volk (de Wet van Terugkeer) en de uitdrukking “van de rivier tot de zee” weerspiegelen de al lang bestaande Palestijnse terminologie voor de vernietiging van Israël. Dit zeer destructieve en polariserende programma werd gefinancierd en mogelijk gemaakt door de donoren van B’Tselem – voornamelijk Europese regeringen, waaronder ook de Nederlandse regering.

De taal van B’Tselem is in wezen antizionistisch en legt de nadruk op het documenteren van vermeende schendingen van de mensenrechten op de Westelijke Jordaanoever en het betwisten van de legitimiteit van het bestaan ​​van Israël.

Zinnen als apartheid en “Joodse suprematie” herhalen de canard die Joodse zelfbeschikking bestempelt als inherent racistisch, en duidt op de omhelzing van een “één-staat” agenda. Uiteindelijk suggereert de publicatie de vervanging van Israël door een binationale staat: “Er zijn verschillende politieke wegen naar een rechtvaardige toekomst, tussen de Jordaan en de Middellandse Zee”, zo valt er te lezen in het document.

“De nadruk op de beschuldiging van ‘apartheid’ – die B’Tselem al in 2002 had ingezet – bevordert ook de lobbycampagne bij het Internationaal Strafhof (ICC) om een ​​formeel onderzoek naar Israël te starten en om de BDS (Boycot, Desinvestering, Sancties) internationaal te promoten. De timing van dit document en de exploitatie van de retoriek van de ‘suprematie’ lijken ook bewust te zijn gedaan om het beleid van de aanstaande regering Biden en het Democratisch Congres in de VS te beïnvloeden”, zo schrijft NGO Monitor in een uitvoerig rapport.

De buitenlandse financiers van B’Tselem – waaronder de Europese Unie, Nederland, Zwitserland, Noorwegen, Denemarken, Zweden (via het NGO Development Centre), de NIF en Bread for the World-EED (Duitsland) – hebben tot op heden deze fundamentele verschuiving genegeerd. De vraag blijft of ze deze ngo zullen blijven steunen nu deze verder wordt gemarginaliseerd. 

Eerder zagen we hoe minister Kaag probeerde de ngo Islamic Relief Worldwide zo een 9 miljoen euro toe te stoppen. Dat o.a door actie van Joods.nl en publicaties in de Telegraaf en GeenStijl, werd voorkomen.

NGO Monitor heeft een uitvoerig rapport geschreven over B’Tselem, wat u via deze link kunt lezen.

Het lijkt steeds duidelijker te worden dat het beleid van de huidige Nederlandse regering en de EU erop is gericht om Israël vergaand te demoniseren en een louter pro-Palestijns beleid te volgen. Iets waar minister Kaag vast geen problemen mee heeft.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!