Minister Kaag wil subsidie verlenen aan Islamic Relief

Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Foto via Twitter

Na het bekend worden van het voornemen van minister Kaag om aan vier organisaties een bedrag van ruim 37 miljoen euro te geven, zijn er vragen gerezen over haar bedoelingen omdat een van die organisaties, Islamic Relief, banden heeft met onder andere Hamas en geld naar deze terreurorganisatie probeert door te sluizen.

Het lijkt er sterk op dat minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking hard haar best doet om organisaties die banden onderhouden met terroristische groeperingen van financiële middelen te voorzien.

Wat de bedoeling hiervan is blijft vooralsnog onduidelijk maar wij hebben op Joods.nl al meerdere keren melding gemaakt van Nederlands belastinggeld dat wordt gebruikt om Palestijnse organisaties die samenwerken met terroristische groeperingen financieel te helpen. Hier bijvoorbeeld.

Na berichten in de Telegraaf en op de website GeenStijl werd duidelijk dat minister Kaag van plan is om in januari ruim 37 miljoen euro te schenken aan vier organisaties waaronder Islamic Relief, een organisatie die er niet vies van is geld aan bijvoorbeeld de terreurorganisatie Hamas door te sluizen voor het financieren van terreuraanslagen en raketbeschietingen tegen Israël.

Islamic Relief (IR) is volgens haar website “Een internationale liefdadigheidsinstelling voor noodhulp en ontwikkeling die een zorgzame wereld voor ogen heeft waarin mensen zich verenigen om te reageren op het lijden van anderen en hen in staat stellen hun potentieel te verwezenlijken.”

In 2018 bedroegen de totale inkomsten van 139 miljoen euro; de totale kosten bedroegen 141 miljoen euro.

Donoren zijn onder meer de Europese Unie , Zwitserland , Verenigd Koninkrijk, Catholic Agency for Overseas Development (CAFOD), Finn Church Aid, CARE International, Oxfam en Secours Islamique, aldus onderzoek van NGO Monitor.

  • In 2016 hebben de Amerikaanse FBI, IRS en het Office of Personnel Management een strafzaak opgesteld met betrekking tot de banden van Islamic Relief met terrorisme. De onderzoeken lopen nog.
  • In juli 2020 werd de directeur en trustee van IRW Heshmat Khalifa gedwongen af ​​te treden na een uiteenzetting in The Times of Israel over zijn eerdere antisemitische opmerkingen. Khalifa had Joden bestempeld als ‘kleinkinderen van apen en varkens’ en noemde de president van Egypte een ‘zionistische pooier’.”
  • In augustus 2020 nam het hele bestuur van Islamic Relief Worldwide ontslag nadat de nieuwe voorzitter, Almoutaz Tayara, Israël beschreef als de “zionistische vijand” en Hamas prees als “grote mannen” die gehoor gaven aan de “goddelijke en heilige oproep van de Moslimbroederschap”. ”
  • In november 2020 werd Tayed Abdoun, directeur van IRW Network and Resource Development, gedwongen af ​​te treden nadat hij onthulde antisemitische opmerkingen te hebben gemaakt. In 2015 plaatste Abdoun bijvoorbeeld een foto op Facebook van een “mes met duim omhoog”, waarin hij schreef: “Leg de lichamen van de Joden op de top van de bergen, zodat geen enkele hond in Palestina honger hoeft te lijden.”

Op 19 juni 2014 verklaarde het Israëlische ministerie van Defensie Islamic Relief Worldwide tot een illegale organisatie op basis van haar vermeende rol in het doorsluizen van geld naar Hamas. IRW werd het verboden in Israël en de Westelijke Jordaanoever te opereren (Hamas is een door Israël, de  VS , de  EU en Canada aangewezen terreurorganisatie). Volgens nieuwsberichten werd de beslissing genomen nadat de Shin Bet de coördinator voor overheidsactiviteiten in de gebieden belastende informatie tegen IRW had verstrekt.

IRW is een van de oprichters van de organisatie van The Union of GoodThe Union of Good wordt door Israël gezien als een terreurorganisatie en werd door de Amerikaanse regering aangewezen als een organisatie die is opgericht door de leiding van Hamas om geld over te maken aan de terroristische organisatie.

IRW en Islamic Relief Germany (IRG) hebben banden met de Turkish Humanitarian Relief Foundation (IHH), een organisatie die niet in Duitsland mag opereren vanwege haar rol bij het doorsluizen van geld naar terreurgroepen. De Duitse tak van IHH had een nauwe relatie met Milli Görüs (IGM G) , een pan-Europese organisatie waarvan de Duitse binnenlandse inlichtingendienst beweert dat ze verantwoordelijk is voor het promoten van extremistische ideeën en het verspreiden van antisemitische complottheorieën.

In januari 2016 kondigde de in het VK gevestigde bank HSBC aan dat het alle banden met IRW stopte uit bezorgdheid dat geld terecht zou kunnen komen bij terroristische groeperingen in het buitenland.

In 2014 hebben de Verenigde Arabische Emiraten IRW en IR-UK op een lijst van terroristische organisaties geplaatst.

Inmiddels hebben de VVD 2e Kamerleden Arne Weverling en Bente Becker, schriftelijke vragen gesteld aan de ministers Kaag en Koolmees. U kunt die vragen via deze link inzien.

Het hele rapport over Islamic Relief plus alle documenten kunt u op de website van NGO Monitor, via deze link, inzien.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)