Premier League onderschrijft IHRA definitie van antisemitisme

Spelers van de onder-18-divisie van de Britse voetbalclub Chelsea, die deel uitmaakt van de Premier League, wonen op 2 mei 2019 een March of the Living-evenement bij in het voormalige nazi-kamp Auschwitz in Polen. Foto Cnaan Liphshiz

De Premier League, een consortium bestaande uit de twintig beste voetbalclubs in het Verenigd Koninkrijk, heeft de definitie van antisemitisme onderschreven die is vastgesteld door de International Holocaust Remembrance Alliance, zo meldt JTA.

In een verklaring zei de competitie donderdag dat het de definitie had aangenomen effectiever om te gaan met antisemitisch gedrag tegen clubs of personeel.

De hoogste ethische instantie in de wereld van het Britse voetbal, de Football Association, heeft de definitie niet overgenomen. De Premier League, die geen onderdeel uitmaakt van de voetbalbond, heeft geen disciplinaire commissie.

De IHRA-werkdefinitie beschrijft verschillende vormen van antisemitisme, waaronder haat en discriminatie van Joden en ontkenning van de Holocaust. Het bevat ook voorbeelden van anti-Israëlische taal die het omschrijft als antisemitisch, inclusief een vergelijking van het beleid van het land met dat van nazi-Duitsland.

De Britse regering heeft de IHRA-definitie in 2018 aangenomen. Sinds de goedkeuring in 2016 door de International Holocaust Remembrance Alliance, een orgaan dat uit meer dan 30 landen bestaat, is de definitie ook overgenomen door 18 leden van de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)