In Israël kunnen gevaccineerden binnenkort hun leven weer oppakken

MDA medewerker bij vrieskist met vaccins. Foto MDA

De Israëlische regering zal vandaag, maandag, beslissen over opening van winkelcentra en restaurants voor iedereen die is gevaccineerd. Ondertussen blijkt uit nieuw onderzoek dat het Pfizer-BioNTech-vaccin een effectiviteit heeft van 94%.

Meer dan 3,8 miljoen Israëliërs hebben de eerste dosis van het vaccin gekregen en 2,5 miljoen – meer dan een kwart van de bevolking – hebben beide vaccinaties ontvangen. Tegen het eind van deze week zullen 4 miljoen mensen in Israël zijn gevaccineerd.

Volgens het huidige regeringsplan zullen op 23 februari straatwinkels en synagogen voor iedereen kunnen worden heropend, samen met de klassen 5-6 en 11-12 in gebieden met weinig besmettingen, meldde Channel 12 news.

Voor iedereen die is gevaccineerd zullen winkelcentra, markten, sportscholen, zwembaden, musea en hotels (zonder restaurants) worden heropend. Bijeenkomsten zullen beperkt blijven tot 10 binnenshuis en 20 buitenshuis.

Daarna komt op 9 maart de volgende fase en zullen de klassen 7-10 in gebieden met weinig besmetting en matig besmette steden en dorpen waar meer dan 70 procent van de bevolking is gevaccineerd, de lessen hervatten.

Dan zullen ook sommige cafés en restaurants voor iedereen worden heropend, en zullen voor de gevaccineerden alle restaurants, hotels met buffetten, evenementenhallen, conferenties en andere attracties toegankelijk zijn. Toegestane bijeenkomsten zouden worden uitgebreid tot 20 mensen binnen en 50 buiten.

Controle op wie gevaccineerd is, is simpel, iedereen die tweemaal is gevaccineerd krijgt van zijn ziekenfonds een bewijs naar zijn of haar smartphone gezonden met een unieke barcode en alle gegevens over wanneer en waar hij of zij is gevaccineerd.

Bij de ingang van een winkelcentra, museum, restaurant of andere plek waar toegang voor gevaccineerden is toegestaan, wordt deze barcode gescand.

Premier Netanyahu kondigde een landelijke campagne aan om de 570.000 50-plussers te vaccineren die nog niet zijn ingeënt. Hij merkte daarbij op dat 97% van de sterfgevallen en 93% van de ernstige gevallen in deze groep valt. “Er zal alles op alles worden gesteld om deze groep zo snel mogelijk te vaccineren”, zei Netanyahu.

Uit nieuw onderzoek onder gevaccineerden door Clalit, de grootste zorgverlener van Israël, blijkt dat het Pfizer-BioNTech-vaccin in 94% van de gevallen effectief is in het voorkomen van symptomatische COVID-19 en in 92% van de gevallen effectief in het voorkomen van ernstige gevallen van de ziekte.

Het onderzoek door de Clalit Health Services HMO vergeleek 600.000 volledig gevaccineerde individuen – 170.000 mensen van boven de 60 jaar en 430.000 mensen tussen de 16 en 59 jaar oud – met 600.000 niet gevaccineerde Israëliërs.

Aangenomen wordt dat het de grootste dergelijke studie ter wereld tot nu toe is, waarbij geconcludeerd kon worden dat het vaccin zeer beschermend is tegen zowel symptomatische infecties als ernstige symptomen en bevestigd eerdere onderzoeken.

Vanaf een week na de tweede injectie is het vaccin 91% -99% effectief bij het voorkomen van ernstige COVID-19-gevallen, zo bleek uit de studie.

“Na rekening te hebben gehouden met factoren als leeftijd, kunnen we duidelijk stellen dat het vaccin ook ernstige ziekten voorkomt bij mensen van 70 jaar en ouder, voor wie er niet genoeg gegevens waren in de studie van Pfizer”, zei dr. Ran Balicer, een epidemioloog die de planning van het gezondheidsbeleid bij Clalit leidt en die de gegevens analyseerde samen met verschillende Israëlische onderzoekers en een team van de Harvard University.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!