Verkoop van huizen in Israël in 2020 het hoogste van de afgelopen 20 jaar

Huizenbouw in Haifa. Screenshot YouTube

In het jaar waarin de coronapandemie Israël in haar greep hield zijn er in het land 107.100 huizen verkocht, het hoogste aantal sinds het jaar 2000 in een periode van 6 maanden.

2020 was in alle opzichten een uitzonderlijk jaar. De verkoop van residentieel onroerend goed was in de eerste twee maanden erg sterk en zette de trend van 2019 voort. Maar toen sloeg de Covid-19 pandemie toe en kelderde de verkoop tussen maart en mei, voordat hij langzaam herstelde met een ongekende hausse in de tweede helft van het jaar, verder gestimuleerd door de verlaging van de aankoopbelasting door de overheid op het bezit van meer dan één huis, waardoor investeerders weer op de markt kwamen.

De hausse bereikte zijn hoogtepunt in december met 13.400 huizen aankopen, een aantal dat alleen in juni 2015 en december 2013 hoger was. In december 2020 waren kopers onder meer grote aantallen investeerders, jonge stellen en mensen die naar grotere huizen verhuizen. 

Beleggers kochten in de laatste maanden van het jaar meer dan 2.000 huizen per maand en gingen richting het niveau van vóór 2015, toen de toenmalige minister van Financiën Moshe Kahlon een hogere aankoopbelasting voor investeerders invoerde.

December 2020 was een bijzonder goede maand voor aannemers met 5.400 verkochte nieuwbouwwoningen, onder meer als onderdeel van het Fixed Buyers Price-programma van de overheid. In de tweede helft van 2020 betrof 38% van alle woningcontracten nieuwbouwwoningen.

In december 2020 kochten jonge stellen 6.200 appartementen, waarvan 1.600 als onderdeel van het Fixed Buyers prijsprogramma en het hoogste aantal sinds meer dan 10 jaar en sinds de sociale protesten van 2011 tegen de hoge kosten van levensonderhoud en het gebrek aan betaalbare huisvesting.

De meeste experts verwachten dat de verkoop hausse zich in 2021 zal voortzetten, waarbij de prijzen volgens de prognoses van de overheid het komend jaar met 3% -4% zullen stijgen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)